Mural velja za posebnost, saj je na njem umetnik poleg arhitektov, inženirjev, rokodelcev, kiparjev in slikarjev med delom upodobil tudi samega sebe in pomočnike, ki so mu pomagali pri ustvarjanju ogromne zidne poslikave. Foto: Wikipedia
Mural velja za posebnost, saj je na njem umetnik poleg arhitektov, inženirjev, rokodelcev, kiparjev in slikarjev med delom upodobil tudi samega sebe in pomočnike, ki so mu pomagali pri ustvarjanju ogromne zidne poslikave. Foto: Wikipedia

Mehiški slikar Diego Rivera je znameniti mural The Making of a Fresco Showing the Building of a City naslikal leta 1931.

Predstavniki lokalnih oblasti v San Franciscu so se odločili, da mural Rivere, ki prikazuje ustvarjanje zidne poslikave, na kateri je upodobljena gradnja mesta, zaščitijo kot delo posebne zgodovinske, kulturne in umetniške vrednosti. S tem jim je, vsaj za zdaj, uspelo preprečiti namero Umetniškega inštituta v San Franciscu, da bi mural prodal, poroča Artdaily.

Sorodna novica Blišč in beda, ki ju je opazil že Diego Rivera

V San Franciscu sta še dve zidni poslikavi Diega Rivere
Mural velja za posebnost, ker je na njem umetnik poleg arhitektov, inženirjev, rokodelcev, kiparjev in slikarjev med delom upodobil tudi samega sebe in pomočnike, ki so mu pomagali pri ustvarjanju ogromne zidne poslikave. V San Franciscu sta še dve tovrstni njegovi deli z angleškima naslovoma The Allegory of California in Pan American Unity.

Umetniški inštitut v San Franciscu je bil zadnja leta že tako v izredno slabem finančnem stanju, ki ga je še bolj poslabšalo ob nastopu pandemije. Zato so se v inštituciji odločili, da bi za odplačilo dolga prodali nekatere umetnine, ki jih imajo v lasti. Med njimi tudi mural Rivere. Oktobra lani pa je dolgove inštituta poravnala Univerza v Kaliforniji in dala inštitutu šest let časa za odkup posestva, sicer bo le to prešlo v last univerze, pisanje časnika The New York Times povzema Artdaily.

Slovo od kubizma, začetek ustvarjanja muralov
Rivera je bil rojen v Mehiki leta 1886. V Evropi, večinoma v Španiji in Franciji, je ustvarjal med letoma 1907 in 1921. Od kubizma se je poslovil leta 1917, po tem ko je fizično napadel umetniškega kritika, ki je omalovaževal slog, nad katerim je bil on navdušen. Leta 1921 se je Rivera vrnil v Mehiko in začel ustvarjati murale, nekaj pa jih je ustvaril tudi v tujini. Umetnik s polnim imenom Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez je znan tudi po burnem zakonskem življenju s slavno mehiško slikarko Frido Kahlo. Umrl je leta 1957, star 70 let.