Tako so zapisali na Facebookovi strani Ravnikar Gallery Space, kjer so danes odprli razstavo And then so clear. Sestavljena je iz risb in slik, ki so večinoma nastajale med štirimi zidovi v obdobju karantene.

Prek razbremenjenega pristopa nam pripoveduje nikoli do konca razkrito zgodbo, del katere je tudi intervencija na steni in avtorski zapis, ki nas potreplja po rami s tolažilnim
Prek razbremenjenega pristopa nam pripoveduje nikoli do konca razkrito zgodbo, del katere je tudi intervencija na steni in avtorski zapis, ki nas potreplja po rami s tolažilnim "polako". Foto: Ravnikar Gallery Space

"Estetski odgovori so sestavljeni iz izmenjevanj in dopolnjevanj abstraktnih ter figurativnih elementov, ki se jim kdaj pridružijo tudi barvni izrezki." Preproste, poenostavljene podobe so večkrat igrive in humorne ter ljudem tako kdaj dajejo uteho, spet drugič nastopajo kot oblika upora in subverzije, so še zapisali.

Nikoli do konca razkrita zgodba
Resnobnost umetnica uravnoteži z razmišljanjem o vsakdanjih paradoksih, absurdih in relacijah, ki se ob tem vzpostavljajo, kot so občudovanje pomladnega prebujanja narave in nadležna alergija na cvetni prah, uživanje ob cigareti in slabo počutje takoj po njej, občutek svobode ob samoti in tesnoba ob lastni osamljenosti. Prek razbremenjenega pristopa nam pripoveduje nikoli do konca razkrito zgodbo, del katere je tudi intervencija na steni in avtorski zapis, ki nas potreplja po rami s tolažilnim "polako".

Umetnica Nevena Aleksovski v večpomenskem likovnem jeziku kroji ekspresivne fragmente človeških teles, rastlinja in predmetov. Znotraj minimalističnega, očiščenega likovnega izraza raziskuje, kako s čim manj sredstvi izraziti čim več, posamezen element pa je tako skladišče močnih emocij in različnih pomenov, še lahko preberemo na Facebookovi strani dogodka.

Osebni upor proti informacijski prenasičenosti vizualne krajine
Ob dogodku so še zapisali, da je redukcija elementov tudi svojevrsten osebni upor proti informacijski prenasičenosti vizualne krajine in izraža potrebo po počitku in kontemplaciji. Skozi lečo osebnih, intimnih izkušenj odstira pogled na družbene pojave, presečišče med svetovoma pa napolni s humorjem, ironijo, melanholijo, tesnobo in odtujenostjo.

Nevena Aleksovski (1984) je leta 2008 diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, leta 2014 pa magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Umetnica sicer deluje je na področjih ilustracije, risbe, slikarstva in zinov. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Kot pedagoginja deluje v galerijah Škuc in Alkatraz v okviru delavnic za otroke in mladino. Od 15. junija dalje bo gostja umetniške rezidence SKALINADA v okviru Evropske prestolnice kulture Reka 2020 na Omišlju.

Razstava bo na ogled do 1. junija.