Avtoportret Gerharda Richterja, ki se v slikarstvu sočasno posveča abstrakciji in fotorealizmu. Foto: EPA
Avtoportret Gerharda Richterja, ki se v slikarstvu sočasno posveča abstrakciji in fotorealizmu. Foto: EPA

V muzeju so se zato odločili, da bodo izbor slik pustili dlje časa na ogled, kot je bilo sprva načrtovano. Tako bo mogoče štiri slike iz serije Birkenau, ki je nastala v letu 2014, in še eno dodatno delo videti do januarja prihodnje leto. Dela iz omenjene serije se tematsko navezujejo na koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Richterjeva razstava je bila zadnja postavitev Metropolitanskega muzeja v poslopju Breuer, ki ga je muzej prevzel v upravljanje leta 2015 po selitvi Muzeja Whitney na južni Manhattan.

Dela, ki so pripotovala tudi iz muzejev v Nemčiji
"Glede na to, da si je bilo obsežno in težko pričakovano razstavo Gerharda Richterja mogoče ogledati le devet dni, preden smo morali zapreti muzej, je izjemnega pomena, da lahko njegove slike iz serije Birkenau pokažemo širšemu newyorškemu občinstvu," je besede direktorja Metropolitanskega muzeja Maxa Holleina povzela nemška tiskovna agencija DPA. Mnoga izmed del, ki so nastala med Richterjevim večdesetletnim ustvarjanjem, so jim posodili nemški muzeji.

Leta 1932 v Dresdnu rojeni Gerhard Richter je eden najdražje prodajanih še živečih umetnikov, vendar sam meni, da so cene, ki jih trenutno dosega njegova umetnost, "absurdne".


Posnetki, ki so nastali po spomladanskem odprtju newyorške razstave: