Ena izmed fotografij Roberta Marina, nastala v okviru projektra Še vedno verjamem v dedka Mraza. Foto: Robert Marin
Ena izmed fotografij Roberta Marina, nastala v okviru projektra Še vedno verjamem v dedka Mraza. Foto: Robert Marin

Projekt Še vedno verjamem v dedka Mraza nastaja od leta 2017, v okviru njega pa Robert Marin na barvnih fotografijah zaznamuje obrobne dogodke in efemerne pojave urbanega življenja. Vendar tukaj ni govora o reportažni fotografiji, temveč o estetiki snapshot s poudarkom na dokumentarnem.

Sorodna novica Najlepše mesto na svetu: "Ljubljana je vsak dan lepša in čistejša."

Nesmiselnost spreminjanja analogne fotografije
"Pogosto na videz nekadrirana fotografija daje občutek nepredvidljivosti in gledalca nemudoma potegne v dogajanje na fotografijah. Brutalna resničnost teh fotografij gledalca ne pusti ravnodušnega," je zapisal kustos razstave Jernej Kožar.

Marin fotografij torej nikoli ne obdeluje, obrezuje ali kaj drugega, saj se mu zdi nesmiselno spreminjati analogno fotografijo. "Moj moto je "no crop, no photoshop". Odkrito povedano, tudi zato, ker se mi preprosto ne ljubi. No, pravzaprav tudi ne znam (smeh)," je o svojem načinu ustvarjanja povedal leta 2019 v intervjuju za MMC.

Avtor uporablja preproste fotoaparate, ki so brez nastavitev, opremljeni zgolj z bliskavico. "Sam sem si fotoaparat s filmom omislil, potem ko sem po enem mesecu od nakupa izgubil precej drag digitalni fotoaparat. Potem sem si preprosto nabavil aparat za enkratno uporabo, kar je bila pač prva rešitev, vendar sem posledično začel kar nekako drugače dojemati fotografijo. Tako da je iz nečesa slabega izšlo nekaj, kar danes vidim kot eno boljših stvari, ki so se mi zgodile," je še dodal v intervjuju.

Robert Marin. Foto: MMC RTV SLO
Robert Marin. Foto: MMC RTV SLO

Soavtor Najlepšega mesta na svetu
Robert Marin (1984) je odraščal na Ravnah na Koroškem. Trenutno živi in dela v Ljubljani, kjer na filozofski fakulteti končuje študij sociologije kulture in zgodovine. Ima status samozaposlenega v kulturi.

Do danes je sodeloval na več skupinskih razstavah sodobne slovenske fotografije in na krajših samostojnih razstavah doma in v tujini. Med letoma 2017 in 2018 se je izpopolnjeval pod mentorstvom Klavdija Slubana. V soavtorstvu s fotografom Matjažem Ruštom od leta 2014 ustvarja projekt Najlepše mesto na svetu.

Razstava Še vedno verjamem v dedka Mraza je v Galeriji Ravne na ogled do 9. aprila.