Izraelski junak Italja Zalaita. Foto: Wikipedia
Izraelski junak Italja Zalaita. Foto: Wikipedia

900-kilogramska bronasta skulptura na pettonskem podstavku bi lahko na prvi pogled dala vtis, da že zelo dolgo stoji na tem telavivskem trgu. Če ne drugega, pa zaščitna maska na obrazu upodobljenega mladeniča razkriva, da gre za aktualno delo. Kip, poimenovan Izraelski junak, je navdihnila zdaj že znamenita fotografija protestnika, ki je klečal na ulici z dvignjeno izraelsko zastavo ter kljuboval močnemu curku vodnega topa.

"Želel sem ustvariti nekaj velikega. Nekaj, na kar se policija ne more spraviti tako, kot se je na protestnike," je po pisanju Deutsche Welle dejal umetnik Itaj Zalait.

Sprva je njegova skulptura stala na Pariškem trgu v Jeruzalemu, ki je bil osrednje prizorišče protestov proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, obtoženemu korupcije. Vendar so delo, na katero se je umetnik priklenil, kaj hitro odstranili od tam. Uspelo mu je vztrajati 40 minut, nato pa je policija odnesla kip z velikim žerjavom. Zalait je dejal, da je bila odstranitev kipa pričakovana, kljub temu pa je mislil, da mu ne bo uspelo vztrajati tako dolgo. "Ukvarjam se s performansom. Policija pri tem igra enako vlogo kot kip sam," je pojasnil. Svojevrstno vlogo pa igra tudi premier in Zalait je prepričan, da je ta osebno poskrbel za odstranitev kipa.

Premier z najdaljšim stažem v zgodovini države
Netanjahu vlada v Izraelu skupno že 14 let z eno samo prekinitvijo in se je na številnih volitvah zavihtel na vrh države, kljub obtožbam korupcije zoper njega, ki zelo odmevajo v javnosti. Četudi ga privrženci imenujejo kralj Bibi, pa ima ta naziv pri njegovih nasprotnikih drugačen pomen. Netanjahu po njihovem res vlada kot kralj in to v negativnem smislu.

Zalait je v preteklosti že dvakrat vzel samega Netanjahuja za predmet svojih stvaritev. V svojih nastopih ga je že dvakrat karikiral. Leta 2016 je ustvaril zlati kip, naslovljen Kralj Bibi, kakor Netanjahuja nazivajo privrženci. Letos poleti pa je sledila postavitev, naslovljena Zadnja večerja.

Skulptura Kralj Bibi iz leta 2016. Foto: EPA
Skulptura Kralj Bibi iz leta 2016. Foto: EPA

Zalaitova bronasta upodobitev Netanjahuja izpred štirih let se lesketa kot zlato in s tem meri na voditeljevo bogastvo. Mnoge njegove privržence je ta upodobitev zelo razburila, eden od njih pa je kip v navalu besa porušil in tako nehote sodeloval pri nastanku posnetkov, na katerih je ujeta ta znamenita podoba – povsem v duhu Zalaitovega ustvarjanja. "Pravzaprav je ta človek na koncu ustvaril umetniško delo. To je bila sreča. To se je zgodilo le štiri minute, preden je tja prišla policija z namenom odstranitve kipa," je povedal umetnik.

Sorodna novica Netanjahu posmehljivo upodobitev enači z grožnjo s smrtjo

Letos poleti pa je med protesti na Rabinovem trgu v Tel Avivu, ki jih je med drugim sprožil Netanjahujev način spopadanja s koronavirusno krizo, zaživela Zalaitova instalacija Zadnja večerja. Izraelski premier je bil upodobljen sam ob dolgi mizi, pri čemer je z golo roko grabil po torti, ki je spominjala na izraelsko zastavo. Predmeti na mizi pa so aludirali na obtožbe o korupciji, po umetnikovih besedah pa je instalacija simbolizirala Zadnjo večerjo izraelske demokracije.

Izkoriščanje pandemije za zatiranje kritikov
Izraelska omejitev pravice do protestiranja med pandemijo je pri umetniku porodila idejo, da bi spomnil na "pogumne ljudi", ki so kljub prepovedi še naprej protestirali na ulicah in mahali z izraelskimi zastavami. Verjeli so, da Netanjahu izkorišča pandemijo za zatiranje njegovih kritikov. Večkrat je izbruhnilo nasilje, pri čemer je policija uporabila tudi vodne topove ter pretepla in aretirala več protestnikov.

Po odstranitvi Zalaitovega najnovejšega kipa Izraelski junak iz Jeruzalema je umetnik od telavivskega župana Rona Huldaia dobil dovoljenje, da ga postavi na tamkajšnjem Rabinovem trgu. Huldai velja za vidnega zagovornika protestniškega gibanja, dejansko je bil med protesti tudi deležen policijske agresije, pri čemer je utrpel poškodbo glave.

Umetnik se želi s skulpturo, ki s podstavkom tehta skoraj pet ton, odpraviti na 40-dnevno pot. Foto: Wikipedia
Umetnik se želi s skulpturo, ki s podstavkom tehta skoraj pet ton, odpraviti na 40-dnevno pot. Foto: Wikipedia

Tudi ta Zalaitova stvaritev je predmet spora v njegovi domovini. Pred dnevi je skupina mladeničev stala pred kipom in razglašala idejo, da ta ne sodi tja. Četudi kip nemara predstavlja tiste na politični levici, ki nasprotujejo Netanjahujevi vladavini, so dejali, da se ne počutijo, da bi skulptura predstavljala tudi njih. Menijo, da protestniki nikakor niso junaki, saj se je po njihovem treba v teh časih ukvarjati s pomembnejšimi stvarmi, kot je premier, s čimer so merili na naraščajoče okužbe s koronavirusom.

Prav na Rabinov trg so oblasti namestile center za hitro testiranje za covid-19, pred katerim se v teh dneh vijejo dolge vrste. Umetnikovi zagovorniki so se pridružili razpravi omenjenih mladeničev in zagovarjali idejo, da protestniki niso bili tisti, ki so širili virus. Po nekaj minutah mirne izmenjave stališč pa se je ob kipu razplamtel glasen prepir.

40 dni kot simbol 40 let tavanja po puščavi
"Če ljudje razpravljajo o stvareh, je to dobro. Najslabše, kar se lahko zgodi moji umetnosti, je, da pusti nekoga hladnega," je dejal Zalait. Dodal je, da se mu ne zdi zadosti, da kip stoji zgolj v Tel Avivu. Zato načrtuje, da bi ga odpeljal na 40-dnevno turnejo in ga postavil v več mestih po državi. 40 dni bi simbolično spominjalo na 40 let, ki so jih Izraelci morali preživeti v puščavi, preden jih je Mojzes odvedel nazaj v Izrael. "Moj kip naj bi spodbujal ljudi. Starejša gospa, ki se kljub pandemiji odpravi na protesta, je zame junakinja. Kip sem ustvaril za ljudi, kot je ona. Ti ljudje mi dajejo upanje," je dejal Zalait. "Smo na razpotju. Upam, da ni prepozno," je še dodal za Deutsche Welle.