Premier Netanjahu je v televizijskem nagovoru dejal, da bodo letošnji prazniki drugačni. Izrael je v zadnjih tednih potrjeval po več kot 3000 okužb na dan. Foto: Reuters
Premier Netanjahu je v televizijskem nagovoru dejal, da bodo letošnji prazniki drugačni. Izrael je v zadnjih tednih potrjeval po več kot 3000 okužb na dan. Foto: Reuters

Med karanteno bodo prebivalci lahko svoje domove zapuščali le do oddaljenosti 500 metrov, poroča Channel 12. Letališče Ben Gurion v Tel Avivu naj bi sicer po navedbah neke druge televizije ostalo odprto.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bodo pravila karantene dokončno dorečena v prihajajočih dneh, znano pa je, da bodo druženja v zaprtih prostorih omejena na 10 ljudi, na prostem pa na 20 ljudi. Restavracije bodo hrano pripravljale samo za s seboj.

"To ne bodo prazniki, kakršnih smo vajeni, in zagotovo jih ne bomo mogli praznovati z razširjenimi družinami," je dejal premier Netanjahu, proti kateremu sicer že 12 koncev tedna zapored potekajo množično protesti.

Netanjahu je dejal, da se zaveda, da bodo ukrepi od vseh zahtevali visoko ceno, a da je čas za dejanja. Gre za drugo vseobsegajočo karanteno v Izraelu, prva je trajala od sredine marca do maja.

Proti Netanjahuju že 12 koncev tedna potekajo protesti. Protestniki zahtevajo njegov odstop zaradi domnevne korupcije.  Foto: Reuters
Proti Netanjahuju že 12 koncev tedna potekajo protesti. Protestniki zahtevajo njegov odstop zaradi domnevne korupcije. Foto: Reuters

Razdor v ministrski ekipi

Glede ponovnega uvajanja karantene je popoldne potekalo zasedanje ministrskega kabineta. Izraelski minister za zdravje Yuli Edelstein je zatrdi, da je zaustavitev države nujno potrebna za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Na kabinetnem sestanku je ministrom dejal, da ne bo predstavil alternative, če njegov načrt zavrnejo, je poročal The Times of Israel.

Več direktorjev bolnišnic je sicer sporočilo, da število bolnikov z resnim stanjem res narašča, vendar bolnišnice še zdaleč niso preobremenjene. Ustavitev države z vidika zaščite zdravstvenega sistema ni potrebna, še menijo.

Karantena bo trajala celotno praznično obdobje

Zaradi odločitve o vnovični karanteni je že odstopil minister za stanovanjsko problematiko Yaakov Litzman in zagrozil z umikom svoje ultraortodoksne stranke iz parlamenta. "Kje ste bili do zdaj? Zakaj so judovski prazniki postali primeren naslov za spopadanje s koronavirusom?" je ogorčen Litzman.

Predviden začetek tritedenske karantene v petek namreč sovpada z judovskim novim letom. Deset dni zatem sledi največji judovski praznik, jom kipur.

V Izraelu, državi z devetimi milijoni prebivalcev, so v zadnjem dnevu potrdili 4158 novih okužb. Dnevni rekord so postavili v četrtek, ko so potrdili 4429 okužb. Zadnjih nekaj tednov so sicer vsakodnevno diagnosticirali po več kot 3000 novih okužb.

Od začetka epidemije so v državi potrdili okoli 150.000 okužb in več kot tisoč smrtnih žrtev.

Številne države se ob vnovičnem porastu okužb odločajo za lokalne karantene na manjših območjih, ne pa za karanteno na državni ravni.

"Bibi, ne vračaj se," so protestniki sporočili Netanjahuju ob odhodu v ZDA, kamor se odpravlja na podpis dogovorov o normalizaciji odnosov z Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom. Foto: Reuters

Protesti proti Netanjahuju potekali že 12. konec tedna

Ob tem se v državi krepijo tudi protesti proti Netanjahuju. V soboto se je v Jeruzalemu zbralo okoli 10.000 protestnikov. Protesti so potekali 12. zaporedni konec tedna.

Protestniki zahtevajo premierjev odstop zaradi domnevne korupcije in vodenja države v času epidemije.

Netanjahu je obtožen prejemanja nezakonitih daril ter podkupovanja medijskih mogotcev v zameno za pristransko poročanje. Sojenje se je začelo maja letos in naj bi se nadaljevalo januarja. Premier krivdo zanika.

Zaradi epidemije novega koronavirusa pa je Izrael padel v recesijo, nezaposlena je več kot petina prebivalstva.