Z neba v nebo, 2015, olje na platno, 312 x 281 cm. Foto: Mestna galerija Ljubljana/Damjan Kocjančič
Z neba v nebo, 2015, olje na platno, 312 x 281 cm. Foto: Mestna galerija Ljubljana/Damjan Kocjančič

Mitja Ficko in Marko Jakše sta v seriji slik pretežno večjih formatov in del na papirju združila svoji ustvarjalni energiji.

V teh skupnih delih sta sprostila vse tiste sile, ki so ju najprej razdivjale v likovnem smislu ustvarjalnosti in nato povezale v prepletene barvno vsebinske zgodbe. Te so prepletene z vsemi njunimi individualnimi likovnimi značilnostmi, kar je na slikah ustvarilo zgoščen likovni jezik, ki je te slike uglasil v enovitost kompozicije in zgoščenost vsebine, so zapisali v galeriji ob razstavi, ki jo kurira Sarival Sosič.

"Pričakovanje in neobičajnost, natopljena s presenečenjem, ki ga ponujajo dotik, stik, povezava, prepletenost, tudi različno gibanje čopičev, različni ritmi prstov in rok, tudi premikanje celotnega telesa dveh slikarjev, nenadoma postaneta svet umetnosti onkraj vsakdanjega ustvarjanja. To so posebni trenutki, tisti čas in prostor redkeje najdenih izkušenj in redkeje najdenih izzivov," še piše v napovedi.

Slikar Mitja Ficko (1973, Murska Sobota) je diplomiral in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, kjer živi in dela. Ob tem ustvarja tudi v ateljeju v Leipzigu. Znan je po svojih kompleksnih fantazijskih, v notranjo resničnost in občutenje usmerjenih prevladujoče figuralnih kompozicijah.

Marko Jakše (1959, Ljubljana) je leta 1987 diplomiral iz slikarstva na ljubljanskem ALUO-ju. Nase je opozoril s presenetljivimi metaforami evropskih civilizacijskih usedlin, ki jih je zajemal iz človekove podzavesti. Njegova slikarska interpretacija motiva vznemirja tudi nepripravljenega opazovalca, so zapisali leta 2015, ko je prejel nagrado Prešernovega sklada. V utemeljitvi je žirija še dodala, da sodi med najbolj samosvoje slovenske umetnike širšega časovnega razpona.

Umetnikoma je skupno, da sta se oba izobraževala pri slikarki Metki Krašovec (1941–2018).

Razstavo Z neba v nebo v Mestni galeriji Ljubljana odpirajo drevi ob 19. uri in bo na ogled do 12. februarja 2023. Na ta veseli dan kulture 3. decembra bosta Ficko in Sosič vodila po razstavi, 20. decembra pa bo poleg javnega vodstva še pogovor s Fickom.

Odprtje razstave Z neba v nebo