Potem ko se je prodaja zaradi pandemije koronavirusne bolezni v letu 2020 sprva zmanjšala za tretjino, se je v omenjenem obdobju močno povečala, saj so se dražitelji hitro prilagodili spletnemu pristopu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Digitalni kolaž umetnika Beepla so na dražbi prodali za 58,5 milijona evrov, kar je med digitalnimi umetniškimi deli znesek brez primere v zgodovini. Novi lastnik je umetnino plačal v kriptovaluti. Foto: Reuters
Digitalni kolaž umetnika Beepla so na dražbi prodali za 58,5 milijona evrov, kar je med digitalnimi umetniškimi deli znesek brez primere v zgodovini. Novi lastnik je umetnino plačal v kriptovaluti. Foto: Reuters

Novo spletno okolje prodaje umetnin
"V novem spletnem okolju so bile še posebej uspešne fotografije in grafike, leta 2021 pa smo bili priča senzacionalnemu prihodu popolnoma dematerializiranih umetniških del – slavnih NFT-jev (nezamenljivih žetonov, ki omogočajo nakup pravic za spletno umetnost, op. n.)," je v uvodu k poročilu zapisal Thierry Ehrmann, predsednik uprave družbe Artprice, ki je v ponedeljek objavila letno poročilo.

Znesek brez primere v zgodovini
Ameriški umetnik Beeple je marca letos denimo prodal NFT svojega digitalnega umetniškega dela Everydays: The First 5000 Days za slabih 60 milijonov evrov indijskemu podjetniku. Šlo je za tretjo najvišjo prodajno ceno za kakšno stvaritev živečega umetnika.

Mimogrede, na prvo javno dražbo NFT-jev se je pri dražbeni hiši Christie's prijavilo kar 22 milijonov ljudi, od tega jih je bilo skoraj 60 odstotkov mlajših od 40 let. NFT-ji so sicer predstavljali tretjino spletne prodaje in dva odstotka celotnega trga z umetninami. Najslavnejši anonimni umetnik Banksy je kmalu zatem prodal NFT svojega dela Morons za nekaj manj kot 329.000 evrov, še navaja AFP.

Usoden pojav azijskega trga umetnin
Po navedbah družbe Artprice je bil za rast ključnega pomena pojav azijskega trga – Hongkong se je namreč v svetu sodobne umetnosti povzpel na drugo mesto takoj za New Yorkom. Kitajska je glede prometa na dražbah dejansko prehitela ZDA, saj zaznava 40 odstotkov prodaje, medtem ko ZDA 32 odstotkov. Velika Britanija je s 16 odstotki na tretjem mestu.

Sorodna novica Basquiatov Bojevnik je postal najdražja v Aziji prodana zahodna umetnina

Najbolje prodajani sodobni umetnik ostaja Jean-Michel Basquiat (1960–1988). V preteklem letu so njegove stvaritve prodali v skupni vrednosti 80,6 milijona evrov. Beeple se je – zaradi prodaje NFT-ja – uvrstil na drugo mesto. Za marsikoga presenetljivo je na tretjem mestu 68-letni kitajski umetnik Čen Dančing, ki od 80. let preteklega stoletja živi in deluje v ZDA. Njegova oljna slika Pastirji je bila junija v Pekingu prodana za 21,81 milijona evrov, kar je rekorden znesek za kako stvaritev kitajske umetnosti.

In glede na število prodanih umetnin?
Po navedbah AFP-ja pa pravzaprav glede na število prodanih umetnin prednjači ameriški umetnik in oblikovalec Kaws (1974), čigar dela za svoje zbirke kupujejo zvezdniki, kot sta Justin Bieber in Pharrell Williams. V obdobju med junijem 2020 in junijem 2021 je prodal kar 1682 umetnin. S 1591 v omenjenem obdobju prodanimi deli mu sledi japonski umetnik Takaši Murakami (1962).

Posnetek z razstave Kawsovih del. Foto: EPA
Posnetek z razstave Kawsovih del. Foto: EPA