Lažni oglas na uradni Banksyjevi spletni strani. Foto: Pranksy
Lažni oglas na uradni Banksyjevi spletni strani. Foto: Pranksy

"Vračilo je bilo popolnoma nepričakovano, mislim, da se je storilec ustrašil zaradi poročanja medijev, poleg tega pa sem ga izsledil na Twitterju," je dejal uveljavljeni zbiralec NFT-jev, ki je na spletu dejaven pod psevdonimom Pranksy (prank v angleščini pomeni domiselna potegavščina). "Imam veliko srečo, saj vem, da imajo drugi v podobnem položaju drugačen konec."

Iz Banksyjeve ekipe sporočajo, da niso ustvarili nobene dražbe NFT-ja. Sporna povezava na uradni Banksyjevi strani banksy.co.uk, ki je oglaševala dražbeno delo, pa je že dezaktivirana, poroča BBC.

Kaj je NFT?

Z NFT-ji (ang. non-fungible token) se kupujejo umetniška dela, a ne v fizični obliki. Kupec je digitalni lastnik dela, ki ga v fizični obliki ne more prodati.

Na ta način se lahko na spletu proda vse, kar v resničnosti nima nobene vrednosti, v digitalni obliki pa jo ima, saj jo želi nekdo ovrednotiti in kupiti. Tako je, denimo, za svoj prvi tvit lastnik Twitterja Jack Dorsey iztržil 2,4 milijona evrov.

Sumljivi nakup, ki se je končal predčasno

Pretentani kupec je mislil, da kupuje prvi Banksyjev NFT, a je pozneje posumil, da bi bil lahko žrtev prevare. Večino svojega denarja naj bi mu bilo povrnjenega, izgubil je le stroške za plačilo transakcijske storitve, to je 5000 dolarjev (4100 evrov). Delo je sicer kupil za 336.000 dolarjev (ali 281.000 evrov), ko je ponudil 90 odstotkov več od drugih ponudnikov.

O dražbi je bil uveljavljeni kriptokupec seznanjen v svoji skupnosti, a prek anonimnega vira.

Spletna stran britanskega umetnika je imela povezavo na prodajo NFT-ja pod imenom Velika porazdelitev katastrofe podnebnih sprememb (ang. Great Redistribution of the Climate Change Disaster). Ko je dal ponudbo, veliko višjo od drugih, se je dražba na hitro končala, plačilo v kriptovaluti eter pa je bilo poslano prevarantu.

"Seveda sem predtem preveril spletno stran. URL-naslov sem preveril tako na računalniku kot na telefonu, preden sem oddal ponudbo. Zanjo pa sem se odločil le zato, ker je bila objavljena povezava na spletni strani. Takoj, ko je bila ponudba sprejeta, pa sem pomislil, da gre po vsej verjetnosti za prevaro," je dejal.

Pretentani kupec meni, da je po vsej verjetnosti heker isti človek, ki je objavil dogodek o sami dražbi.