Banksy, Show me the Monet, 2005. Foto: AP
Banksy, Show me the Monet, 2005. Foto: AP

Banksyjevo igrivo različico znamenite slike francoskega impresionista Clauda Moneta (1840–1926) so v Londonu prodali za 7,6 milijona funtov (8,4 milijona evrov). Na dražbi v sredo zvečer je najvišjo vsoto ponudil neimenovani kupec. Pri londonskem Sotheby'su so pred dražbo ocenili, da bodo sliko prodali za največ pet milijonov funtov (5,5 milijona evrov), poroča Associated Press.

Monet je izvirnik naslikal leta 1899. Foto: Wikipedia Commons
Monet je izvirnik naslikal leta 1899. Foto: Wikipedia Commons

Banksy je na sliki, ki jo je ustvaril leta 2005, Monetovim lokvanjem v ribniku na vrtu v Givernyju dodal zavržena nakupovalna vozička in oranžen prometni stožec.

Eno najmočnejših Banksyjevih del
Stoheby’sov evropski vodja za dela sodobne umetnosti Alex Branczik je dejal, da je to eno "najmočnejših in najbolj ikoničnih" Banksyjevih del, kar jih je kdaj šlo pod kladivo. Naslov slike Show me the Monet je besedna igra na frazo Show me the money, torej Pokaži mi denar.

Po besedah Alexa Branczika je na sliki "prej kanal kot idilični ribnik z lokvanji, Banksy zasmeti Monetovo kompozicijo". Dodal pa je še: "Kot zmeraj kritičen glas protesta in družbenega nestrinjanja Banksy tukaj usmerja pozornost na ravnodušnost družbe do okolja v korist potratnim ekscesom potrošništva."

Foto: AP
Foto: AP

Slika je del serije z naslovom Crude Oil, v kateri je Banksy v svojem slogu posegel v kanonska dela nekaterih velikih umetnikov. V seriji so med drugim Sončnice Vincenta van Gogha, ki venijo ali mrtvo visijo iz vaze, Marilyn Monroe Andyja Warhola, njeno obličje pa je Banksy zamenjal z obličjem Kate Moss.

Ta mesec prodano še eno Banksyjevo delo
Tako kot Show me the Monet je tudi Banksyjev za rekordno vsoto prodani Devolved Parliament šel pod kladivo pri Sotheby'su v Londonu. Na začetku tega meseca pa so njegovo delo Forgive Us Our Trespassing prodali za 8,3 milijona dolarjev (7 milijonov evrov) na dražbi Sotheby'sa v Hongkongu, še piše AP.