Foto: David Krančan
Foto: David Krančan

Ob tem bo na ogled tudi serija t. i. raziskovalnih kratkih stripov, ki se posvečajo stripu kot takemu, na ogled pa bo še vrsta risb, ilustracij in grafik. Razstavo dopolnjuje tudi nekaj stripov, ki jih je avtor ustvaril v zadnjih letih za različne izobraževalne in promocijske namene, so zapisali v Obalnih galerijah Piran.

Razstava zaokroža cikel samostojnih stripovskih razstav v Galeriji Meduza, ki so nastale v sodelovanju s Stripburgerjem – Forumom Ljubljana.

Domišljena in živahna likovna imaginacija
Stripar in ilustrator Krančan se je s svojimi stripovskimi deli ter ilustracijami v zadnjem obdobju uveljavil kot eden prodornejših domačih stripovskih ustvarjalcev. Za avtorjevo delo je značilno mojstrsko preigravanje različnih slogov, ki jih Krančan prilagaja vsebini oziroma ciljni publiki. Njegovo delo, naj si gre za klasičen strip ali za ilustracijo, zaznamujeta izredno dovršena risba in vznemirljiva dramaturgija, predvsem pa domišljena in živahna likovna imaginacija, so še navedli v obalnih galerijah.

David Krančan je diplomiral iz stripa na ljubljanski likovni akademiji. Po enoletnem študijskem izpopolnjevanju v Pragi se je leta 2009 vrnil v Slovenijo. Je dolgoletni član uredništva revije Stripburger. Od leta 2011 med drugim ilustrira naslovnice Dnevnikovega Objektiva. Razstavljal je v pomembnejših slovenskih in nekaterih evropskih galerijah in za svoje delo prejel več nagrad. Krančan je v teoriji in praksi raziskovalec razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Njegove pripovedi, ki so pogosto brez besed, v likovni podobi skrivajo pripovedne ključe, so še zapisali organizatorji.

Razstava bo na ogled do 27. novembra.