Galerija Equrna ob izidu slovenskega prevoda knjige Fuč fuk ter obisku avtoric Fanny Dalle-Rive in Anne Baraou gosti razstavo izvirnih risb iz omenjenega stripa, danes pa bo potekal tudi pogovor z avtoricama "zbirke stripovskih anekdot o zgrešenih seksualnih srečanjih".

Fanny Dalle-Rive in Anne Baraou predstavljata svojo knjigo Fuč fuk, ki temelji na vrsti anekdot o zgrešenih seksualnih srečanjih. Foto: Festival Tinta
Fanny Dalle-Rive in Anne Baraou predstavljata svojo knjigo Fuč fuk, ki temelji na vrsti anekdot o zgrešenih seksualnih srečanjih. Foto: Festival Tinta

Komikaze, mreža za izdelavo, promocijo in distribucijo avtorskega stripa iz Hrvaške, bo v galeriji DobraVaga na ogled premierno postavil novo različico razstavnega projekta Femicomix, s katerim poudarja moč in potencial ženskega avtorskega izraza v sodobnem stripu. S stripi, plakati in izborom drugih likovnih del se bo predstavilo osem hrvaških umetnic mlajše in srednje generacije. Razstavo bodo odprli drevi. V sklopu Umetnice na mesec pa v sodelovanju s Tinto v galeriji predstavljajo Podoknice mlade ustvarjalke Dore Benčevič.

Sorodna novica "Dober strip prikazuje svet precej bolj kompleksno, pa čeprav 'le' v črno-beli likovni govorici"

V četrtek bodo v galeriji Vodnikove domačije odprli skupinsko razstavo Ta ljudske v stripu in ena Schmidtova. Razstava se posveča sodobni slovenski stripovski produkciji, ki črpa iz bogate zakladnice ljudskega slovstva in je večinoma namenjena otroškemu občinstvu. Na ogled bodo originali deveterice domačih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev, katerih stripi po motivih ljudskih pravljic in basni so v knjižni obliki izšli pod okriljem Stripburgerja.

Dela francoskega striparja Lewisa Trondheima bodo na ogled v MSUM-u. Foto: Festival Tinta
Dela francoskega striparja Lewisa Trondheima bodo na ogled v MSUM-u. Foto: Festival Tinta

Lewis Trondheim v druščini devetih slovenskih striparjev
V fokusu festivala je tudi eden najvplivnejših francoskih stripovskih avtorjev zadnjih treh desetletij Lewis Trondheim. V petek bosta Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) in Zavod Stripolis v MSUM-u predstavila kombinirano razstavo Trondheima ter devetih slovenskih striparjev srednje generacije Mateja De Cecca, Mihe Hančiča, Tanje Komadine, Davida Krančana, Izarja Lunačka, Ivana Mitrevskega, Sanje Pocrnjić, Aje Sredanović in Igorja Šinkavca.

Razstave bodo pospremili tudi pogovori, delavnice, program za otroke in sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška, tudi letos pa se festival širi še v Maribor, Koper in Kranj. Mojstrske delavnice in pogovore z ustvarjalci v sklopu sobotnega sejma v Kinu Šiška bodo v živo predvajali na Facebookovi strani festivala, posnetki pa bodo pozneje dostopni v arhivu.

"Kljub zagatam in novim izzivom organizatorjev kulturnih dogodkov ter dodatnemu delu pri iskanju možnosti za izvedbo zastavljenih programov in vsebin, še posebej tistih, vezanih na goste in umetnike iz tujine, festival Tinta ostaja zavezan svojemu poslanstvu," pravi vodja projekta in koordinatorka programa Tanja Skale iz Kina Šiška.

Festival, ki tudi tokrat odkriva in raziskuje sodobne slovenske ter tuje stripovske ustvarjalnosti, bo potekal do 11. oktobra. Foto: Festival Tinta
Festival, ki tudi tokrat odkriva in raziskuje sodobne slovenske ter tuje stripovske ustvarjalnosti, bo potekal do 11. oktobra. Foto: Festival Tinta
Sorodna novica Stripi, ki jih ne gre spregledati: od Bosanskih basni do Človeka gore

Temelj festivala ostajajo srečanja v živo in izmenjava izkušenj
"Tudi letos festival namenja pozornost tako predstavitvi aktualne domače stripovske produkcije, kot izmenjavi ter medsebojnemu spoznavanju mednarodnih in slovenskih stripovskih ustvarjalcev ter stiku med ustvarjalci in občinstvom, četudi z nekaj distance in ob upoštevanju vseh opozorilnih zapovedi. Prav srečanja v živo, izmenjava izkušenj in znanja v obliki delavnic in predavanj ter širjenje navdušenja ob dosežkih stripovske umetnosti so temelj festivala," dodaja.

Po njenih besedah ostaja festival primerljiv s preteklimi, so pa letos večjo pozornost namenili razstavnim projektom, ki si jih bo mogoče ogledati še po koncu festivala.
"Ker strip primarno vendarle živi v knjižni obliki, pričakujemo, da bomo s promocijo kakovostnih slovenskih izvirnih in prevedenih stripovskih izdaj, ki zajemajo širok spekter tematik in zvrsti, bralce različnih starosti in okusov spodbudili, da večkrat posežejo po stripih ter na ta način podprejo tako njihove ustvarjalce kot založnike," še pravi Tanja Skale. "Vsekakor pa bi si strip zaslužil tudi večjo dostopnost v knjižnicah, knjigarnah ter šolskih kurikulih, pa tudi več prostora v medijih."