Rafael, Avtoportret, 1506. Foto: EPA
Rafael, Avtoportret, 1506. Foto: EPA

Postavitev z naslovom Rafael v Berlinu – mojstrovine iz Grafičnega kabineta združuje sedem Rafaelovih risb, ob njih je na ogled še sto del njegovih sodobnikov. Ta razstava bo odprta do 1. junija.

Ob Rafaelovih risbah so na ogled risbe in grafike njegovega učitelja Perugina, pa tudi njegovih najpomembnejših učencev in sodobnikov, kot so bili Gianfrancesco Penni, Giulio Romano in Perino del Vaga, pa tudi bakrorezec Marcantonio Raimondi, piše na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih deluje razstavišče.

Rafaelove slike Marije
Nedaleč stran je v Slikarski galeriji do 26. aprila odprta postavitev Rafaelove slike Marije. Postavitev združuje pet slik Marije iz zbirke Slikarske galerije, sliko Marije iz londonske Nacionalne galerije in dela iz Grafičnega kabineta Berlinskih državnih muzejev.

V Slikarski galeriji je odprta tudi razstava z naslovom Rafaelovo življenje, na ogled je do 26. aprila. Razstavljenih je dvanajst jedkanic v Göttingenu rojenega in v Rimu delujočega umetnika Johannesa Riepenhausena (1787–1860). Na njih je upodobljeno življenje italijanskega umetnika Rafaela, ki ga je že slikar, arhitekt, pisatelj in zgodovinar Giorgio Vasari opisal kot "božanskega".

Rafael je poznan po klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, po dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov. Foto: EPA
Rafael je poznan po klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, po dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov. Foto: EPA

Rafael Santi se je rodil leta 1483 v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. V svojem 12-letnem bivanju v Rimu je bil varovanec dveh papežev, Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.