Foto: Nik Erik Neubauer
Foto: Nik Erik Neubauer

Razstavo odpirajo nocoj v Galeriji Fotografija, odprl pa jo bo direktor Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji, Stefano Cerrato. Postavitev je namreč omogočil inštitut.

"Fotografije in teksti (misli in poezija) so prikazani kot svojevrsten osebni dnevnik, ki prikazuje obdobje prebivanja v južni Italiji. Glavni občutek, ki ga delo prikazuje, je vseprisoten kontrast med ljubeznijo, strastjo in toplino na eni ter surovostjo in trdoživostjo okolja na drugi strani," so v galeriji zapisali ob razstavi.

"Vlakom, ki pridejo točno, vlakom, ki zamudijo"
Po besedah avtorja pa je projekt poklon mestu Bari in drugim predelom južne Italije, kjer je preživel intenzivno in nepozabno ob­dobje svojega življenja. "Je poklon mojim prijateljem, tujcem, ki so postali moji prijatelji, in tujcem, ki so mi ostali tuji, a so mi dovolili odstreti trenutek svojega življenja."

Je tudi poklon ljudem, ki so mu pripravljali kavo in mu dali cornetto vsako jutro, fantom s košarke, ki so "poba, ki je prišel iz Jugoslavije s kombijem", sprejeli medse z odprtimi rokami, ljudem, ki so mu na plaži ob šestih zjutraj ukradli prenosni telefon in fotoaparat, voznikom, ki ga niso ubili, zdravnikom, ki so mu rešili oko, zdravstvenemu sistemu, ki ne deluje, vlakom, ki pridejo točno, vlakom, ki zamudijo, a vseeno pridejo ob pravem času in ognjemetom sredi dneva. "Tujec, ki obišče jug, vedno joka dvakrat: ko pride in ko odhaja," je še zapisal.

Foto: Nik Erik Neubauer
Foto: Nik Erik Neubauer

Nik Erik Neubauer je dokumentarni fotograf, ki je letos zaključil magistrski študiji fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Je prejemnik priznanj številnih mednarodnih natečajev, med drugim Brussels Street Photography Festival, Balkan Photo Awards in Rovinj Photodays. Izbran je bil tudi za t. i. masterclass dokumentarne fotografije agencije Noor in VII.

Razstava bo odprta do 31. oktobra.