Zehra Dogan med protestno akcijo pred iranskim veleposlaništvom v Berlinu. Foto: Twitter/zajem zaslona
Zehra Dogan med protestno akcijo pred iranskim veleposlaništvom v Berlinu. Foto: Twitter/zajem zaslona

22-letno Mahso Amini so prijeli, ker naj ne bi upoštevala strogih pravil za ženske glede nošenja naglavnih pokrival. Očividci pravijo, da so jo pretepli v policijskem kombiju v Teheranu. V bolnišnico so jo odpeljali le nekaj ur po aretaciji, do smrti pa je bila v komi, so sporočili njeni družinski člani.

Iz rodne Turčije izgnana Zehra Dogan je pred veleposlaništvom organizirala protestni nastop, v okviru katerega je ograje pred stavbo namazala z mešanico kane, las in menstrualne krvi. "Ta akcija je namenjena podpori upora Irančank," je za The Art Newspaper dejal tiskovni predstavnik umetnice.

Menstrualna kri, kana in lasje ...
V videoposnetku, objavljenem na Twitterju, je mogoče videti Dogan, kako hodi proti veleposlaništvu in maže rešetke, dokler je nista dva policista odstranila z lokacije. Video je pospremljen z zapisom: "Berlin, iransko veleposlaništvo. Smo pred njimi s tem, kar preklinjajo; menstrualno krvjo, kano in lasmi. Nismo same, povsod smo!

33-letno umetnico so po kratkem pridržanju izpustili iz pripora. Po besedah njenega tiskovnega predstavnika ji "trenutno niso izrekli nobene kazni, pozneje pa bo iranski konzulat morda zahteval denarno kazen za poškodovanje lastnine."

Oče pokojnice je medtem iranske oblasti obtožil laganja, pri čemer pravi, da so njenemu bratu Kiarašu povedali, da so jo pretepli, je poročal BBC. Iranske oblasti pa trdijo, da je niso trpinčili, temveč je podlegla "nenadnemu srčnemu popuščanju". Po njeni smrti že skoraj dva tedna potekajo množični protesti v Iranu, na katerih je umrlo že več deset ljudi, večinoma protestnikov.

Sorodna novica V Iranu po aretaciji zaradi neupoštevanja pravil glede naglavnih pokrival umrla 22-letnica

Umetnica pred leti izpuščena iz turškega zapora
Zehra Dogan je bila v začetku leta 2019 izpuščena iz turškega zapora, potem ko je prestala 25- mesečno kazen zaradi "širjenja teroristične propagande" po sodbi turškega sodišča. V začetku leta 2016 je ustvarjala slike in poročala iz Nusaybina, mesta v pretežno kurdski pokrajini Mardin v Turčiji.

Marca 2017 jo je drugo višje kazensko sodišče v Mardinu obsodilo na dve leti in deset mesecev zapora zaradi objave slike na družbenih omrežjih, na kateri je upodobila uničeno kurdsko mesto Nusaybin s turškimi zastavami, razobešenimi nad tlečimi ruševinami. Sliko je ustvarila na podlagi fotografije dejanskega stanja.

Več kot 300 stvaritev pretihotapljenih iz zaporniške celice
Medtem ko je bila v priporu, je naredila pigmente iz menstrualne krvi, zdrobljenih zelišč in začimb, kavne usedline in ohrovta, s čimer je nato slikala na časopisni papir, karton in ostanke oblačil. Skupno je ustvarila več kot 300 del, ki jih je tihotapila iz celice pod pretvezo, da gre za umazano perilo, še piše The Art Newspaper.