Ilustratorka, slikarka in oblikovalka Polona Kunaver Ličen psevdonim Lona Verlich uporablja od leta 2018. Foto: Pilonova galerija/Primož Brecelj
Ilustratorka, slikarka in oblikovalka Polona Kunaver Ličen psevdonim Lona Verlich uporablja od leta 2018. Foto: Pilonova galerija/Primož Brecelj

V Pilonovi galeriji so se odločili, da tradicionalno razstavo, na kateri vsakoletno praviloma v februarju predstavljajo dela mlajših, uveljavljenih ustvarjalcev iz lokalnega okolja, zaradi epidemioloških razmer prestavijo na marec in tako so v teh dneh na ogled slike Lone Verlich.

Lona Verlich, Na pragu večnosti, 2020, mešana tehnika. Foto: Pilonova galerija/Primož Brecelj
Lona Verlich, Na pragu večnosti, 2020, mešana tehnika. Foto: Pilonova galerija/Primož Brecelj

Preplet motivov iz narave in nematerialnih simbolov
Slike Lone Verlich nastajajo zelo spontano, kar nakazuje že njena težnja na slikarski ploskvi, tako v izbiri motivike kot zelo značilni tehniki. Preplet preprosto naslikanih motivov iz narave in nematerialnih simbolov se povezuje v razigrane prizore človekove vsakdanjosti, ki jo razbiramo iz naslovov njenih likovnih del, so zapisali v galeriji.

"Umetnica v svojih delih ustvarja povezave z nezavednim, kjer v vseh nas tudi tičijo vzroki za težave ali travme iz osebne zgodovine. Lik Lone Verlich se nemo ozira v svoj čustveni in duševni svet, svet sanj in fantazij, ki ga pravzaprav nezavedno obdaja. Lona v svojih delih prikazuje ujetost ženske ustvarjalne duše anime, ki na poti izpolnitve svojih tvornih zamisli trči na številne ovire," so dodali.

Žive barve in lovilci svetlobe
V slikarski govorici umetnice je jasno viden pomen barve. Na eni strani žive barve in lovilci svetlobe, kot zlati lističi nanizani po likovni površini, razkrivajo vso svetost podobe, na drugi strani pa simboli pripovedujejo svojo zgodbo in umetničino zgodovino pomnjenja. Umetnica zelo intenzivno raziskuje v tehnikah akrila in decoupaga.

Polona Kunaver Ličen (1975) je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer modno oblikovanje, študirala vizualne komunikacije na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Po diplomi leta 2000 je vpisala magistrski študij ilustracije in grafike ter eno leto študirala v Helsinkih. Leta 2005 je magistrirala na oddelku za oblikovanje. Za svoje delo je prejela več nagrad. Redno sodeluje na mednarodnem likovnem simpoziju Slovenija odprta za umetnost, je članica Društva likovnih umetnikov Severne Primorske.

Razstava Hrepenenje anime je v Pilonovi galeriji na ogled do 21. marca, spremlja pa jo slovensko-angleški katalog z besedilom kustosinje Tine Ponebšek.