Hinko Smrekar (1883–1942). Foto: Zasebna last
Hinko Smrekar (1883–1942). Foto: Zasebna last

Direktorica Narodne galerije Barbara Jaki je povedala, da je dotacija za galerijo "priznanje za naše delo in v finančnem smislu odpira možnost, da pomemben segment umetnostne preteklosti predstavimo v mednarodnem okviru". Dodala je, da je bilo "delo Hinka Smrekarja že opaženo v Parizu na razstavi, ki smo jo v Petit Palais pripravili leta 2013; to nas je tudi spodbudilo, da smo na razpis prijavili prav raziskovalni projekt Hinko Smrekar."

Pogum, poštenost in natančnost
V Ustanovi Getty so v sporočilu za javnost o dodelitvi dotacije povzeli besede kustosinje in vodje projekta Alenke Simončič, da lahko skozi projekt Narodne galerije občudujemo "Smrekarjev pogum, poštenost in natančnost pri opozarjanju na stalne slabosti človeške narave, od ponosa do ignorance, od pohlepa do hipokrizije".

V Narodni galeriji so ravno v preteklem tednu odprli prvi del razstave o življenju in delu tega vsestranskega umetnika. Aktualna postavitev predstavlja pregled Smrekarjevega ustvarjanja med letoma 1902 in 1917 in bo na ogled do 3. oktobra. Drugi del bodo v galeriji postavili od 27. oktobra do 13. februarja 2022 in bo obsegal predstavitev obdobja njegovega ustvarjanja po prvi svetovni vojni vse do smrti v letu 1942. Na prvem in drugem delu razstave bo skupno na ogled več kot 320 Smrekarjevih del.

Spletna mikrostran in angleška različica kataloga
Ob razstavi je izšel tudi katalog v dveh delih. V prvem katalogu je predstavljen Smrekarjev čas, življenje in delo, podrobneje so predstavljene tudi za razstavo izbrane umetnine, v drugem katalogu pa so navedene vse evidentirane umetnine z bibliografijo in seznam razstav.

Sorodna novica Neposredne in iskrene podobe, ki presunejo: razstava o življenju in delu Hinka Smrekarja

Kustos v Narodni galeriji Michel Mohor, ki je tudi vodil prijavo na razpis, v Ustanovi Getty z dotacijami podpirajo več vidikov nekega projekta: "Prijavili smo se za digitalno podporo in bomo s prejeto dotacijo 31.000 evrov pripravili mikrostran, posvečeno zgolj Smrekarju, prejeli pa smo tudi podporo za financiranje angleškega kataloga k razstavi, ki je ravno izšel v slovenščini." Barbara Jaki je dodala: "Z angleškim prevodom celotnega kataloga, ki bo obsegal kar okrog 750 strani, in spremljajočo spletno predstavitvijo bomo lahko z delom tega umetnika seznanili mednarodno javnost in ga vpeli v mnogo širši kontekst umetnostnega snovanja v Evropi v zgodnjem 20. stoletju."

Mohor je povedal še, da je bil rok za prijavo na razpis za dotacijo februarja letos. Razpis je potekal v sklopu njihove iniciative Paper Project, ki poteka od leta 2018 in je namenjena podpori oddelkov v muzejih ter hišnim ali gostujočim kustosom, ki se ukvarjajo z deli na papirju. "Zanje je pomembno, da gre za še nepredstavljene zbirke in da se hkrati krepi strokovna kapaciteta v samih muzejih, ki znajo biti kadrovsko in finančno podhranjeni, predvsem v oddelkih za dela na papirju," je dodal.

V družbi uglednih kulturnih ustanov
Sicer je ustanov v sklopu te iniciative podelila 19 dotacij v skupni vrednosti 1,55 milijona dolarjev (1,31 milijona evrov). Poleg Narodne galerije so med prejemniki tudi druge priznane institucije z vsega sveta, denimo Britanska knjižnica, Umetnostni muzej Basel, Mednarodni grafični center v New Yorku in Muzej za likovno umetnost v Bostonu.