Z 1,04 milijona funtov, kolikor so jih pri Sothebyju iztržili za Deklico z balonom, je Banksy sicer izenačil rekord za svoja dela. Foto: Reuters
Z 1,04 milijona funtov, kolikor so jih pri Sothebyju iztržili za Deklico z balonom, je Banksy sicer izenačil rekord za svoja dela. Foto: Reuters
Takoj za tem, ko je na dražbi v londonskem Sotheby'su padlo kladivce in je bila znamenita Banksyjeva slika Deklica z balonom (Balloon Girl) prodana neznanemu kupcu, ki je na dražbi sodeloval po telefonu, je zabrnel skrit mehanizem in umetnikovo delo razrezal v kup papirnatih trakov. Kot so sporočili iz dražbene hiše, se je umetniško delo "samouničilo". Foto: Reuters
"Deklica z balonom je kot konceptualni trenutek vredna več, kot če je oprijemljiva slika." Foto: Reuters
Različica Deklice z balonom, s katero je Banksy na več lokacijah po svetu opozarjal na tretjo obletnico začetka vojne v Siriji. Foto: Reuters

To vprašanje si v zatišju po odmevni potegavščini zastavljajo številni izvedenci iz sveta umetnosti. "Vse skupaj je bilo spektakularno uprizorjeno," je za New York Times komentiral Acoris Andipa, londonski trgovec z umetninami, ki je specializiran za Banksyjeva dela. "Edino, kar ni popolnoma jasno, je to, ali je dražbena hiša Sothesby's pri vsem skupaj sodelovala."

Identiteta kupca, ki je sliko anonimno kupil po telefonu, ostaja skrita. Dražbena hiša je v izjavi za javnost potrdila le, da "gre za zasebnega kupca, ki je bil prav tako osupel kot mi in s katerim se še vedno pogovarjamo, kako naprej". Dodali so še: "O incidentu nismo bili vnaprej obveščeni in vanj tudi nismo bili vpleteni."


Posmeh esteblišmentu ali zgolj briljantna samopromocija?

Večno izmuzljivemu Banksyju je še enkrat uspelo briti norce iz umetniškega esteblišmenta – in to pred očmi vsega sveta. Toda ali je bila potegavščina za odtenek preveč samoironična? Drugače povedano: cefranje Deklice z balonom naj bi podčrtalo in se rogalo ekscesom trga z umetninami. A ker je incident po vsem svetu dobil toliko medijske pozornosti, Banksyju "grozi", da bo vrednost njegovih del samo še naraščala.

"Priča smo bili briljantni piarovski potezi," je prepričan trgovec z britansko umetnostjo 20. stoletja Offer Waterman, ki je bil v petek navzoč na kraju "zločina". "Njegove cene bodo samo še rasle. Deklica z balonom je kot konceptualni trenutek vredna več, kot če je oprijemljiva slika." Prepričan je, da dražbena hiša ne skriva svoje vpletenosti: "Niso vedeli. Nobenega razloga ni, da bi bili vnaprej opozorjeni."

Koliko so torej pri Sothebyju vedeli?
Andipove ugotovitve so sicer drugačne. Sliko si je ogledal na razstavi pred dražbo; osebje je – po lastnih besedah – še sam izrecno opozoril na "nesorazmerno debel okvir slike" (zdaj vemo, da je bila v tem okvirju skrita naprava za rezanje papirja). Zdaj pravi, da se na njegove besede nihče ni tako ali drugače odzval. "Ljudje, s katerimi sem govoril, niso nakazali, da bi kaj vedeli. Ne morem pa ugibati, kaj je vedela uprava." Če bi bila slika njegova, je dodal, bi jo pustil v napol razcefranem stanju, češ da je kot taka "zdaj del umetnostne zgodovine".

Prav tako ga je presenetilo, da je bila dragocena in znana slika skrita nekje čisto ob robu razstave, pri vhodu za strežno osebje: "Dostop je bil otežen." Med samo dražbo je slika visela tik poleg uslužbencev, ki sprejemajo ponudbe po telefonu, kar je za navzoče fotoreporterje daleč najbolj "fotogenična" postavitev.

Najzanimivejše "naključje" pa je bilo seveda to, da je bil tak zvezdniški eksponat čisto zadnji predmet na prodajnem seznamu tistega dne. (Številni udeleženci dražbe so do takrat prostor že zapustili.)

Deklica z balonom, ki je bila lani izglasovana za najbolj priljubljeno britansko umetniško delo, se je prvič pojavila kot grafit na zidu ulice Great Eastern Street v Shoreditchu (vzhodni London) leta 2002. Zdaj že uničena galerijska različica, z akrilnimi barvami in barvo v spreju naslikana na platno, je bila iz leta 2006.

Je bil Banksy osebno na kraju dogajanja?
Vprašanja bi si človek lahko zastavljal tudi okrog videa, ki ga je Banksy objavil na svojem profilu na Instagramu in ki si ga je v enem dnevu, preden ga je izbrisal, ogledalo več kot šest milijonov ljudi. Na posnetku smo lahko videli človeka, kako "pred nekaj leti" vgrajuje rezalnik papirja v okvir. Toda ali ne bi bilo treba v vsem tem času kdaj že zamenjati baterije v napravi? Je bil torej prav Banksy osebno "anonimni lastnik", ki je dal sliko na prodaj? (Dražbene hiše teh imen ne razkrivajo, razen če jih prodajalec izrecno prosi.)

In kdo je bil človek, ki je, najbrž v dvorani sami, sprožil uničevalni mehanizem? Je mogoče, da je bil to gverilski umetnik osebno? Tabloid Daily Mail, ki je pred približno desetimi leti Banksyja "razkrinkal" kot Robina Gunninghama, nekdanjega dijaka zasebne šole v Bristolu, zdaj izpostavlja "veliko podobnost" med človekom, ki so ga pred desetimi leti identificirali kot Gunninghama, in človekom, ki je v petek snemal dogajanje na dražbi.

Priče dogodka so za omenjeni časopis povedale tudi, da so varnostniki iz prostora pospremili moškega, ki je na glas protestiral. Dražbena hiša tega noče komentirati. "Banksy je domač v Sothebyju na Bondovi ulici," trdi Alex Branczik, ki je tam zadolžen za sodobno evropsko umetnost. "Na razstavi del Damiena Hirsta pred 14 leti je na steno galerije grafitiral gangstersko podgano."