Z 1,04 milijona funtov, kolikor so jih pri Sotheby'su iztržili za Deklico z balonom, je Banksy sicer izenačil rekord za svoja dela. Foto: Reuters
Z 1,04 milijona funtov, kolikor so jih pri Sotheby'su iztržili za Deklico z balonom, je Banksy sicer izenačil rekord za svoja dela. Foto: Reuters

"Po presenetljivi intervenciji tistega večera z veseljem potrjujemo prodajo umetnikovega dela z novim naslovom Love is in the Bin, prvega umetniškega dela, ustvarjenega med samo dražbo," je dodal.

Samodejno razrezana slika
Umetniško delo, o katerem govori, je nastalo v doslej najdrznejši potegavščini Banksyja, najslavnejšega uličnega umetnika na svetu. V okvir svoje slike je vgradil napravo, ki je sliko samodejno zarezala.

Slika Deklica z balonom je tako hip za tem, ko so zanjo iztržili rekordnih 1,042 milijona britanskih funtov, spolzela skozi spodnji rob okvirja, v katerem je bil skrit posebni rezilni sistem, in se do polovice razrezala na trakove.

Nova lastnica slike bo nakup izvedla do konca, so sporočili iz avkcijske hiše Sotheby's. Identiteta kupke, ki je sliko anonimno kupila po telefonu, je doslej ostala skrita. Dražbena hiša je v izjavi za javnost v začetku potrdila le, da "gre za zasebnega kupca, ki je bil prav tako osupel kot mi in s katerim se še vedno pogovarjamo, kako naprej".

Nova lastnica je bila šokirana
Sedaj pa so razkrili, da naj bi sliko kupila zbirateljica iz Evrope in dolgoletna stranka hiše Sotheby's. "Ko je padel udarec s kladivom in je delo začelo polzeti skozi okvir, sem bila sprva pretresena. Nato pa sem postopoma spoznala, da bom pridobila svoj delček zgodovine umetnosti," je povedala še vedno neimenovana nova lastnica slike.

Za sliko, ki je dobila nov naslov Love is in the Bin (Ljubezen je v smetnjaku), bo plačala toliko, za kolikor jo je kupila na dražbi.

Pristnost novonastale umetnine z naslovom Love is in the Bin je s certifikatom potrdila družba Pest Control, ki sodeluje z Banksyjem, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Banksy, o katerem vemo le, da je 44-letni angleški poulični umetnik in aktivist, saj do danes ostaja brezimen, je dogajanju sledil na svojem Instagramu z zapisom "Izginja, izginja, izgine ...", ki spremlja uničenje slike in presenečene obraze občinstva na dražbi.

Najbolj priljubljeno britansko umetniško delo
Deklica z balonom
, ki je bila lani izglasovana za najbolj priljubljeno britansko umetniško delo, se je prvič pojavila kot grafit na zidu ulice Great Eastern Street v Shoreditchu (vzhodni London) leta 2002. Zdaj že uničena galerijska različica, z akrilnimi barvami in barvo v spreju naslikana na platno, je bila iz leta 2006.