Z razstave Van Gogh, Starry Night, ki je bila lani izjemno priljubljena v pariškem l'Atelier des Lumieresu. Foto: EPA
Z razstave Van Gogh, Starry Night, ki je bila lani izjemno priljubljena v pariškem l'Atelier des Lumieresu. Foto: EPA

Po besedah koproducenta razstave Coreyja Rossa je ogled razstave iz zavetja avtomobila varno doživetje za fizično šibkejše, ranljive in osebe, ki jih skrbi možnost okužbe. Obenem pa je edinstvena izkušnja. "Gre skoraj za občutek, kot da avto lebdi skozi umetnino," pravi Ross.

Za takšno obliko razstave – možnost drive-in ogleda – so se odločili po tem, ko so zaradi pandemije novega koronavirusa številni odpovedali ali prestavili načrtovane razstave.

Razstavo naj bi po prvotnem načrtu odprli v maju, a so jo zaradi pandemije novega koronavirusa preložili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razstava v Torontu ima podoben koncept kakor lanska v Parizu. Foto: EPA
Razstava v Torontu ima podoben koncept kakor lanska v Parizu. Foto: EPA

Razstava so pripravili v sodelovanju z ustvarjalci razstave Van Gogh, Starry Night, ki je bila lani izjemno popularna v pariškem l'Atelier des Lumieresu. Razstava v Torontu ima podoben koncept: dela nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha so v visoki ločljivosti projicirana na stene in tla.

Ugasnjeni motorji med 35-minutnim projiciranjem umetniških del
V skladišču je prostora za do deset avtomobilov hkrati. Avtomobili parkirajo na označenih mestih, njihovi motorji pa so med 35-minutnim projiciranjem umetniških del ob glasbeni spremljavi ugasnjeni. Podobe so projicirane tako, da si jih ljudje lahko ogledajo skozi vetrobransko steklo.

Po Rossovih besedah je ideja zelo popularna, a bo le začasna. "Na splošno mislim, da se bomo takoj, ko bo priložnost, da ljudje znova izkušajo umetnost na način, ki jim je blizu, v skupinah v družbi drugih ljudi, kjer sta mogoča pogovor z neznanci in spremljanje njihovih odzivov, vrnili k temu."

Takšen način ogled se je izkazal za zelo priljubljenega. Razstavni prostor za avtomobile je že skoraj popolnoma rezerviran do 9. avgusta, ko bodo ta del zaprli. Za ogled brez avtomobila pa bo razstava odprta do vključno septembra.