Vincent van Gogh, Glava stare kmetice z belo kapo, okoli 1884. Foto: EPA
Vincent van Gogh, Glava stare kmetice z belo kapo, okoli 1884. Foto: EPA

Nizozemski slikar je olje na platnu, v izvirniku naslovljeno Tete de paysanne a la coiffe blanche, ustvaril v času, ko je s starši živel v mestu Nuenen na jugu Nizozemske, leto pozneje, 1885, je naslikal svoje drugo slavno delo iz tega obdobja – Jedce krompirja. "Van Gogh je tako neverjetno brezčasen umetnik. Zanimanje kupcev bo zagotovo veliko," je pred prodajo napovedala Rebecca Rau iz galerije M. S. Rau s sedežem v New Orleansu, ki je sliko ponudila na sejmu. Gre sicer za eno največjih in najbolj znanih ameriških galerij.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ime muzeja, ki je kupil sliko, bo razkrito pozneje
Novico o prodaji dela na sejmu umetnosti TEFAF v Maastrichtu na jugu Nizozemske so sporočili iz omenjene galerije. Galerist Bill Rau pa ob tem ni želel razkriti, za kolikšen znesek je bila prodana, poroča francoska tiskovna agencija AFP. A naj bi bila po navedbah nizozemske nacionalne tiskovne agencije ANP, na katero se sklicuje AFP, izklicna cena 4,5 milijona evrov "usklajena s prodajno ceno". Ime muzeja, ki je kupil umetnino, bodo javnosti razkrili pozneje, še navaja ANP.

Tudi Manet, Rubens, Rodin in predvsem Kandinski
Sejem so odprli 9. marca, na njem pa bo mogoče do 14. marca kupiti različne umetnine. Med drugim so na prodaj številna dela znanih umetnikov, poleg Van Goghove slike še posebej izstopa slika Vasilija Kandinskega, naslovljena Murnau s cerkvijo II, ki prav tako velja za nesporno zvezdo sejma. Nastala je leta 1910, barvita vizija nemške vasi Murnau s cerkvenimi stolpi, ki se dvigajo kvišku kot vrhovi bavarskih Alp, pa je napovedala slikarjev prehod v abstrakcijo.

Vasilij Kandinski, Murnau s cerkvijo II, 1910. Foto: EPA
Vasilij Kandinski, Murnau s cerkvijo II, 1910. Foto: EPA

Najdražje doslej prodano delo tega ruskega slikarja
Sliko so lani prodali pri dražbeni hiši Sotheby's v Londonu za rekordnih 45 milijonov dolarjev (dobrih 41 milijonov evrov), s čimer je postala doslej najdražje prodana slika tega ruskega umetnika. Na dražbo je šla, potem ko je bila vrnjena prvotnim nemško-judovskim lastnikom Johanni Margarete Stern in Siegbertu Samuelu Sternu.

Takrat jo je kupil trgovec z umetninami Robert Landau, ki pa aktualne prodajne cene ni želel razkriti. Po njegovih besedah je bila nedavno ocenjena na 100 milijonov evrov. "O ceni pa nimam kaj reči. Znano je, koliko smo zanj plačali, in prodali jo bomo le nekomu, ki nam je všeč in ki jo bo hranil na lepem mestu," je še dodal.