Slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, s katerim se strinjata tudi ministrstvi za kulturo in zunanje zadeve, je v depeši izrazil nasprotovanje sodelovanju ljubljanske Moderne galerije pri razstavi Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije v muzeju MAXXI v Rimu, poroča Mladina.

Zgradbo muzeja MAXXI je zasnovala slavna arhitektka Zaha Hadid. Foto: Wikipedia Commons
Zgradbo muzeja MAXXI je zasnovala slavna arhitektka Zaha Hadid. Foto: Wikipedia Commons

"Sporna in škandalozna" razstava
Kunstelj je v depeši, ki jo je 12. januarja med drugim poslal slovenskemu zunanjemu ministrstvu, zapisal še, da bo veleposlaništvo promoviralo le umetniško ustvarjalnost, povezano izključno s Slovenijo. Po njegovi oceni je razstava sporna in škandalozna, sploh ob 30. obletnici plebiscita in samostojnosti Slovenije. Kot je veleposlanik še zapisal v dokumentu, razstavi nasprotuje predvsem zato, ker je projekt povezan s tematiko nekdanje Jugoslavije in ker ne predstavlja dosežkov slovenske umetnosti.

"Veleposlaništvo je bilo samo informirano, da se nekaj pripravlja, to pa je tudi vse," je dejal veleposlanik v današnjem odzivu za Televizijo Slovenija, pri čemer pa notranje komunikacije in depeš ni želel komentirati.

Razstava žal ne zasleduje takih ciljev in vrednot mednarodne promocije slovenske kulture in umetnosti v svetu, da bi jo lahko vključili v program dveh tako pomembnih mednarodnih projektov, kot sta zgoraj navedena projekta.

Ministrstvo za kulturo

Zunanje ministrstvo se strinja z veleposlanikom
Na zunanjem ministrstvu so STA-ju posredovali enak odgovor kot Mladini, in sicer da se strinjajo z veleposlanikom, da "razstava ne more biti del kulturno-promocijskega programa obeleževanja okrogle obletnice državnosti ali programa slovenskega predsedovanja Svetu EU".

Ministrstvo za kulturo: veleposlanik je le izrazil mnenje
Na ministrstvu za kulturo pa so za STA pojasnili, da veleposlanik ni zahteval, da se razstava prepove, izrazil je le mnenje, da ni primerna za vključitev v projekt praznovanja 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije in slovenskega predsedovanja EU-ju. Razstava po mnenju ministrstva "žal ne zasleduje takih ciljev in vrednot mednarodne promocije slovenske kulture in umetnosti v svetu, da bi jo lahko vključili v program dveh tako pomembnih mednarodnih projektov, kot sta zgoraj navedena projekta."

Sodelujoči umetniki, ki prihajajo iz Slovenije:
Nika Autor, Đorđe Balmazović, Jože Barši, Jasmina Cibic, Ištvan Huzjan, IRWIN, Janez Janša (3x), Anja Medved, Marko Peljhan, Marko Pogačnik, Marjetica Potrč, Tobias Putrih, Andrej Škufca, Maja Smrekar, Matej Stupica in Lenka Đorojević.

V muzeju MAXXI so se za razstavo odločili v sklopu več let trajajočega opusa predstavljanja sodobne umetnosti, ki nastaja na širšem območju Sredozemlja. Predstavila bo sodobno umetnost z območja nekdanje Jugoslavije, njena rdeča nit pa je junaštvo.

Galerija ni bila obveščena o nasprotovanju veleposlanika
K oblikovanju razstave je muzej povabil nekdanjo direktorico in zdajšnjo kustosinjo Moderne galerije Zdenko Badovinac. Na njej sodeluje več kot 50 umetnikov iz držav nekdanje Jugoslavije, tudi več kot deset takih, ki so neposredno povezani s Slovenijo. Razstava naj bi bila postavljena že leta 2018, a so zaradi organizacijskih težav in pandemije odprtje večkrat preložili. Pod naslovom Večji od mene: sodobna umetnost in jugoslovanska dediščina naj bi bila razstavljena od oktobra do decembra letos v Moderni galeriji, še navaja Mladina.

Razstavo v muzeju MAXXI v celoti financira italijanska stran.

Zdenka Badovinac

V Moderni galeriji so za STA danes odgovorili, da o nasprotovanju veleposlanika razstavi niso bili obveščeni. "Mi smo o tem pismu veleposlanika izvedeli iz Mladine, kar je nedopustno, saj bi moralo veleposlaništvo ali ministrstvo za kulturo preveriti dejstva tudi pri nas," so zapisali v galeriji. Zdenka Badovinac je dejala za Mladino, da jo je presenetilo, da se veleposlanik ni pozanimal, kaj ta razstava je in kdo je njen producent. "Razstavo v muzeju MAXXI v celoti financira italijanska stran," je še dodala. Veleposlanikova depeša po njeni oceni tudi "kaže neobveščenost o dejstvih in sodi o razstavi na podlagi nacionalnega kriterija, kar je v sodobnem svetu nedopustno".

V Levici kritični do potez vladajoče politike
Na dogajanje okoli razstave so se odzvali v Levici. Po njihovem se z veleposlanikovo depešo vladajoča politika ne vpleta le v program Moderne galerije, ki je razstavo predvidela tudi v svojem letnem načrtu, ampak posega tudi v program mednarodno priznanega muzeja MAXXI, ki je pobudnik in financer te razstave. Levica proti temu protestira. "Slovenska politika, zvesta Janezu Janši, s to gesto ponovno dokazuje, da ne izbira sredstev pri uničevanju vsega, kar ji ni povšeči in da po njenem mnenju očitno nismo dorasli niti kritičnemu pogledu na lastno zgodovino niti demokratičnim načelom," so še zapisali v stranki Levica.

V Rim prihaja razstava o jugoslovanskih umetnikih
Veleposlanik in ministrstvi ne podpirajo razstave v MAXXI-ju