Pablo Picaso, Ženska, ki sedi ob oknu (Marie-Thérèse), 1932. Foto: AP
Pablo Picaso, Ženska, ki sedi ob oknu (Marie-Thérèse), 1932. Foto: AP

Platno iz znamenitega umetnikovega prelomnega leta 1932 so prodali v 19 minutah za 90 milijonov dolarjev, vendar se je cena z obračunom stroškov in provizij povišala za dobrih 13 milijonov dolarjev, so po navedbah BBC-ja sporočili iz newyorške dražbene hiše Christie's.

Skoraj podvojen pričakovani znesek
Za sliko, ki v izvirniku nosi naslov Femme Assise Près d'une Fenêtre (Marie-Thérèse), so si obetali 55 milijonov dolarjev. Končni znesek pa je zanjo odštel spletni ponudnik iz Kalifornije.

"Leto 1932 je bilo za Picassa prelomno. Imel je 50 let. Bil je uspešen, slaven ... Toda kaj sledi kritiškemu priznanju? Bi ta pionir nadaljeval inoviranje ali bi se zanašal na svojo preteklost, na ugled, ki si ga je ustvaril?" je po pisanju The Art Newspaper pred prodajo povedala Vanessa Fusco, ena izmed vodij dražbe umetnin 20. stoletja pri Christie’su.

Marie-Thérèse Walter (1909-1977). Foto: AP
Marie-Thérèse Walter (1909-1977). Foto: AP

Dodala je, da je "ena najpresenetljivejših značilnosti umetnine njena monumentalna velikost. Z več kot 150 centimetri višine živi na platnu, prisotne je več psihologije kot na drugih slikah. Gre za globoko čutnost, ne da bi bila na kakršen koli način ponižujoča." Številne Picassove slike tega obdobja prikazujejo golo žensko, ki leže počiva, v nasprotju z njimi pa ženska na tej sliki deluje pozorno in prisotno. Na sliki je upodobljena njegova veliko mlajša "zlata muza" Marie-Thérèse Walter, ki jo je spoznal leta 1927, ko ji je bilo vsega 17 let.

Dotično platno je bilo nazadnje prodano na dražbi hiše Sotheby’s v Londonu februarja 2013, ko je kupec zanjo odštel 44,8 milijona dolarjev, vključno s provizijami. Prvikrat je šla pod kladivo na dražbi Christie'sa v New Yorku leta 1997 in takrat so jo prodali za 7,5 milijona dolarjev, vključno s provizijami.

Sorodna novica Rekordna cena Picassa ali kako porabiti 160 milijonov evrov v enajstih minutah

Pandemija ni načela trga umetnin
Prodaja potrjuje vitalnost umetnostnega trga kljub pandemiji in posebni status tega znamenitega španskega umetnika. Najvišjo vrednost – 179,4 milijona dolarjev – so leta 2015 dosegle njegove Alžirke (Les Femmes d'Alger).

Predsednica Christie's America Bonnie Brennan je dejala, da je na splošno dober rezultat četrtkovih dražb dosegel 481 milijonov dolarjev, kar je "znak prave vrnitve k običajnemu stanju in hkrati sporočilo, da je umetnostni trg nazaj na nogah". Stvaritve Barbare Hepworth, Grace Hartigan in Alice Neel so dosegle za te umetnice rekordne cene.

Sorodna novica Rekordni stomilijonski izkupiček za senene kopice

Po Monetovih kopicah prvikrat znova presežen prag
To je prvikrat v dveh letih, da je kaka umetnina na dražbi presegla 100 milijonov dolarjev. Nazadnje se je s tem ponašalo platno senenih kopic, ki ga je Claude Monet naslikal leta 1890. Pri newyorški dražbeni hiši Sotheby's so ga prodali za 110,7 milijona dolarjev, kar je rekordni znesek za dela tega francoskega slikarja. Pragu 100 milijonov dolarjev se je v torek približalo delo Jean-Michela Basquiata, naslovljeno V tem primeru (In this Case), ki so ga pri hiši Christie's prodali za 93,1 milijona dolarjev.

Pablo Picasso, Jackson Pollock, Vincent van Gogh in Francis Bacon je peščica umetnikov, več stvaritev katerih je bilo do danes prodanih za zneske, višje od 100 milijonov dolarjev, še navaja BBC.