Pablo Picaso, Ženska, ki sedi ob oknu (Marie-Thérèse), 1932. Foto: AP
Pablo Picaso, Ženska, ki sedi ob oknu (Marie-Thérèse), 1932. Foto: AP

Eno izmed teh del bo v prihodnjem mesecu šlo na dražbo pri hiši Christie’s v New Yorku, zanj pa si obetajo 55 milijonov dolarjev (46,2 milijona evrov). Gre za platno iz leta 1932, naslovljeno Femme Assise Près d'une Fenêtre (Marie-Thérèse), torej Ženska, ki sedi ob oknu (Marie-Thérèse), piše The Art Newspaper.

Prav posebno leto 1932
"Leto 1932 je bilo za Picassa prelomno," je dejala Vanessa Fusco, ena izmed vodij dražbe umetnin 20. stoletja pri omenjeni dražbeni hiši. "Imel je 50 let. Bil je uspešen, slaven ... toda kaj sledi kritiškemu priznanju? Bi ta pionir nadaljeval inoviranje ali bi se zanašal na svojo preteklost, na ugled, ki si ga je ustvaril?"

Sorodna novica Picassova muza in ljubimka podrla evropski rekord

Medtem ko številna njegova platna iz tega obdobja prikazujejo golo žensko, ki leže počiva, pa ta na platnu Ženska, ki sedi ob oknu (Marie-Thérèse) deluje pozorno in prisotna. "Ena najbolj presenetljivih značilnosti umetnine je njena monumentalna velikost. Z več kot 150 centimetri višine živi na platnu, prisotne je več psihologije kot na drugih slikah. Gre za globoko čutnost, ne da bi bila na kakršen koli način ponižujoča," je še dejala Vanessa Fusco.

Prvič na dražbi v letu 1997
Platno je bilo nazadnje prodano na dražbi hiše Sotheby’s v Londonu februarja 2013, ko je kupec zanjo odštel 44,8 milijona dolarjev, vključno s provizijami (37,7 milijona evrov). Prvikrat je šla pod kladivo na dražbi Christie'sa v New Yorku leta 1997 in takrat so jo prodali za 7,5 milijona dolarjev, vključno s provizijami (6,3 milijona evrov).

Dotični portret bo osrednja umetnina med deli, ki bodo pri Christie’su dražena na novi Večerni prodaji umetnin 20. stoletja, ki bo nadomestila kategorijo Impresionisti in moderna umetnost, ter vključuje dela, nastala približno med 70. leti 19. stoletja in 80. leti 20. stoletja. Ta novi format so uvedli iz "organske potrebe po vnovični opredelitvi načina izvajanja dražb in odzivanja na način, kako zbiralci zbirajo", je še dejala Vanessa Fusco.

Portret je bil na ogled tudi na razstavi Picassovih del v Hamburgu leta 2016. Foto: EPA
Portret je bil na ogled tudi na razstavi Picassovih del v Hamburgu leta 2016. Foto: EPA
Marie-Thérèse Walter na posnetku iz leta 1974. Foto: AP
Marie-Thérèse Walter na posnetku iz leta 1974. Foto: AP

V 12 dneh šest portretov mlade muze
Slika ob oknu sedeče "zlate muze" je bila vključena tudi v razstavo, naslovljeno Picasso 1932, posvečeno tako rekoč njegovemu "letu čudes" v muzejih Picasso v Parizu in Tate Modern v Londonu med letoma 2017 in 2018. Pravzaprav je marca 1932 v 12 dneh naslikal kar šest portretov Marie-Thérèse.

Picasso je Marie-Thérèse Walter spoznal leta 1927, a sta razmerje skrivala do leta 1932. Vendar so se s koncem tega leta nad Evropo že vse bolj zgrinjali temni oblaki, Marie-Thérèse je takrat začela bolehati, Picasso pa je v svojih delih izražal predvsem strah in obup ter se potopil v temno stran človeške psihe. Leta 1935 je rodila njuno hčerko, vendar je imel umetnik tedaj že drugo ljubico – Doro Maar. Leta 1977 je Marie-Thérèse pri starosti 68 let naredila samomor. Picasso je umrl štiri leta pred njo, star 91 let.