Foto: KID KIBLA
Foto: KID KIBLA
Foto: KID KIBLA
Foto: KID KIBLA

Trideset let Narodnega doma Maribor in 30. Festival Lent so v omenjeni ustanovi že zaznamovali s fotografskima razstavama na prostem, tretja, ki bo zaokrožila dogajanje ob jubilejnem letu, pa je razstava slovenskega striparja Gašperja Krajnca z naslovom Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899.

Stavba je s svojo zunanjostjo od nekdaj dvigovala narodno zavest. Veljala je za reprezentativno poslopje takratnega Maribora in imela velik pomen za slovenski del mariborskega prebivalstva, slovenska kulturna društva in nadaljnji kulturni razvoj, ki ni bil samoumeven. Vojne in krize svetovnih razsežnosti, ki spremljajo kulturo še danes, so večkrat prekinile kulturno dogajanje v mestu. Tako v preteklosti kot danes so si kulturni delavci prizadevali, da so po vsakem uničenju znova vzpostavili in obnovili kulturno življenje v mestu Maribor.

Foto: KID KIBLA
Foto: KID KIBLA

Na enak način Narodni dom, ki ni zgolj zgradba, tudi danes služi namenu, za katerega je bil postavljen. Javni zavod Narodni dom Maribor, ki domuje v tej veličastni zgradbi, skrbi za to, da je ta tisti dom, kjer se prepletajo kultura mesta, uveljavljena slovenska in svetovna kultura ter tudi tista, ki še nastaja.

Avtor razstave se je pri upodabljanju trenutkov v zgodovini stavbe in zavoda naslonil na arhivsko gradivo Narodnega doma Maribor in Pokrajinskega arhiva Maribor. Videti je mogoče tudi skrivnosti Narodnega doma: spomenica iz tulca nad "turnom", knjiga, ki je bila rešena pred sežigom, in spominska plošča v avli, na kateri je zapis na obeh straneh. Z virtualnimi očali pa se je mogoče ozreti s stolpa Narodnega doma.

Gašper Krajnc je slovenski stripar in ilustrator. Kot samouk se je resno lotil risanja pozno, pri 25 letih. Preden je prišel v svet ilustracije, je vrsto let posvetil grafičnemu oblikovanju ter avdio- in videoprodukciji. Pri ilustriranju ga najbolj pritegne neomejenost možnosti ustvarjanja kakršnih koli izraznih krajin. Navdušuje ga dejstvo, da lahko s stripom pripoveduje realistične zgodbe in niza prizore in drobce vsakdanjega življenja.

Razstavo lahko v KiBeli ujamete do 22. oktobra, zatem pa jo bodo preselili v predbalkonsko dvorano Narodnega doma, kjer si jo bo mogoče ogledati še vse do 23. decembra.