Matic Zorman je za svojo fotografijo begunske deklice, ki čaka na registracijo v vasi Preševo v Srbiji dobil prvo nagrado v kategoriji Ljudje (posamične kategorije) Foto: EPA
Matic Zorman je za svojo fotografijo begunske deklice, ki čaka na registracijo v vasi Preševo v Srbiji dobil prvo nagrado v kategoriji Ljudje (posamične kategorije) Foto: EPA
Matjaž Krivic
Matjaž Krivic (1972) je uveljavljen predvsem na področju panoramskih fotografij, blizu pa so mu tudi fotografije na tematiko revnih predelov sveta. Drugo mesto v kategoriji Ljudje (posamične fotografije) je osvojil s fotografijo rudarja v Burkini Faso med kratkim odmorom. Rudarji v Baniju, kjer je slika nastala, morajo delati v težkih pogojih: izpozstavljeni so strupenim kemikalijam in težkim kovinam. Foto: EPA

59. mednarodni fotografski natečaj, ki velja za največji tovrstni natečaj na svetu, je potekal v znamenju prebežniške krize.

Žirija je za najboljšo fotografijo leta izbrala delo fotografa Warrena Richardsona, posneto 28. avgusta lani. Na njej je begunec, ki prečka mejo med Srbijo in Madžarsko in skozi luknjo v žični ograji podaja dojenčka.

Najvišji nagradi v kategoriji Ljudje
V kategoriji Ljudje sta prvo in drugo nagrado osvojila slovenska fotografa Matic Zorman in Matjaž Krivic.

Matic Zorman je prvo nagrado prejel za fotografijo deklice, ki pokrita s prozornim dežnim plaščem čaka na popis, ki jo je naslovil Čakajoč na popis. Posnetek je nastal lanskega 7. oktobra v srbskem begunskem nastanitvenem centru Preševo.

Matjaž Krivic je v tej isti kategoriji prejel drugo nagrado za fotografijo, ki jo je posnel 20. novembra lani v Burkina Fasu. Sliki je nadel naslov Kopanje prihodnosti, na njej pa je rudar, ki pred vhodom v rudnik kadi cigareto.

Fotografije iz Krivičevega cikla Kopanje prihodnosti so nemi pričevalci življenja delavcev rudnika zlata v Burkina Fasu. Samo v okolici mesta Bani deluje približno 15.000 zlatokopov. Tretjina med njimi je otrok. To so otroci rudnikov, večina jih ni nikdar obiskovala šole, in za številne med njimi so rudniki edini dom, ki ga poznajo. Mednarodna organizacija dela obravnava rudarjenje kot eno najhujših oblik otroškega dela zaradi neposrednega tveganja in dolgoročnih zdravstvenih težav, ki jih prinaša ob izpostavljenosti prahu, strupenim kemikalijam in težkim kovinam, poleg že tako garaškega ročnega dela.

Prvi Slovenec, s prestižno nagrado World Press Photo je Joco Žnidaršič. Leta 1976 je za serijo posnetkov padca gorskega vodnika s konjem zasedel tretje mesto v kategoriji Foto sekvence.