Claude Monet, Kopice pri Givernyju, 1893, olje na platnu. Foto: Reuters
Claude Monet, Kopice pri Givernyju, 1893, olje na platnu. Foto: Reuters

Visoki znesek po mnenju dražbene hiše Sotheby's (34,8 milijona dolarjev) predstavlja dober začetek spomladanske razprodaje umetnin v New Yorku. Tako pri Sotheby'su kot pri konkurenčnem Christie'su so spomladansko dražbeno sezono zagnali v ponedeljek. S preteklim letom se je sicer svetovni umetniški trg umiril, a je tudi prodaja umetnin v Londonu in Parizu vzbudila optimizem za to leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Claude Monet se je v Givernyju naselil leta 1883. V naslednjih štirih desetletjih so na večina njegovih slik pristali prizori v trikilometrskem pasu okoli umetnikovega doma. Foto: Wikipedija
Claude Monet se je v Givernyju naselil leta 1883. V naslednjih štirih desetletjih so na večina njegovih slik pristali prizori v trikilometrskem pasu okoli umetnikovega doma. Foto: Wikipedija

Francoski impresionist Claude Monet je platno Kopice pri Governyju (Meules a Giverny) naslikal leta 1893. Slike iz njegove serije senenih kopic danes med drugim hranijo v pariškem Muzeju d'Orsay, newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti in na Umetnostnem inštitutu v Chicagu.

Isti motiv ob različni dnevni svetlobi
V Parizu leta 1840 rojeni Claude Monet je mladost preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odločil za pot slikarja. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Monetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem, od leta 1862 pa je študiral pri Charlesu Gleyru.

Monet velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe popolnoma svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato je motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva. Umrl je leta 1926.

Leonora Carrington, Les Distractions de Dagobert, 1945. Foto: Sotheby's
Leonora Carrington, Les Distractions de Dagobert, 1945. Foto: Sotheby's
Sorodna novica Pregled leta: katere umetnine so bile prodane za rekordne zneske na dražbah v tem letu?

Tudi dela Leonore Carrington in Basquiata
Na tokratni newyorški dražbi je padel tudi rekord, in sicer je britansko-mehiška umetnica Leonora Carrington (1917–2011) na dražbi presegla svoj rekord. Njeno platno Les Distractions de Dagobert prodali za 26,22 milijona evrov, s čimer se je uvrstila med prvo peterico "najvrednejših umetnikov na dražbi". Hkrati se je uvrstila med štiri najvišje ocenjene nadrealistične umetnike, pri čemer je "prehitela" Maxa Ernsta in Salvadorja Dalija, so sporočili iz Sotheby's.

Iz Christie'sa pa so sporočili, da so na dražbi prodali za približno 106 milijonov evrov sodobne umetnosti. Med prodanimi umetninami je tudi slika Jean-Michela Basquiata (1960–1988), za katero je novi lastnik odštel slabih 29,5 milijona dolarjev. Na dražbi hiše Phillips pa so za Basquiatovo delo Untitled (ELMAR) iztržili slabih 43 milijonov evrov.

Po poročanju AFP-ja je prodaja umetniških dražb v preteklem letu po vsem svetu padla na 13,7 milijarde evrov, med drugim tudi zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic, ki so povzročile padec števila ruskih kupcev. V letu 2022 je prodaja na umetniških dražbah znašala 14,7 milijarde evrov.