V nekem intervjuju je umetnik svojo stvaritev primerjal z
V nekem intervjuju je umetnik svojo stvaritev primerjal z "vagino kraljice, ki prihaja na oblast", načeloma pa zatrjuje, da je odprta za različne interpretacije. Foto: Reuters

Kot je znano, je orjaška, lijaku podobna struktura, ki jo je Kapoor postavil v park pred palačo v Versaillesu, že vse od svoje postavitve dalje vir različnih polemik. Ko je Kapoor v enem izmed intervjujev dejal, da je instalacija v resnici upodobitev "vagine kraljice, ki prihaja na oblast", so francoski rojalisti in konservativci izrazili veliko ogorčenje.

Prvič so vandali instalacijo poškodovali junija, ko so jo poškropili z razpršili. Kapoor je takrat za Le Figaro dejal, da vandali predstavljajo skupino ljudi, ki jim je bilo rečeno, da je vsakršno kreativno udejstvovanje skrunitev preteklosti. Poškodovano instalacijo, z rumenim poškropljeno zunaj in znotraj, so upravitelji palače po odkritju v sredo takoj začeli čistiti.

Tokrat pa se je Kapoor odločil, da grafitov z instalacije ne bodo odstranili. Na ta način želi osvetliti, kako nestrpna je družba. "Skulptura bo zdaj nosila brazgotine tega napada. Ne bom dovolil, da bi te znake nasilja in nestrpnosti izbrisali," je po poročanju BBC-ja dejal umetnik.

Na ponovno poškodbo instalacije se je odzval tudi francoski politični vrh. Francoski predsednik Francois Hollande je vandalizem označil za sovražen in protisemitski, premier Manuel Valls pa je posvaril, da bodo vandale strogo kaznovali.