Foto: Galerija Vžigalica
Foto: Galerija Vžigalica

Postavitev je ustvaril umetniški kolektiv Bastardprodige, v katerem sta Atej Tutta in Valeria Cozzarini.

Videa, posneta s termično kamero, na eni strani prikazujeta Eskimko, ki se slači, in na drugi ledenega pingvina, ki se topi. Projekcijo Eskimke spremlja besedilo klimatologa dr. Filippa Giorgija, projekcija pingvina pa je opremljena s statistiko segrevanja oceanov, zemlje in ozračja zadnjih 140 let.

"V pandemiji covida-19 so nas razmere in določila karantene ločili od prostorov kulturne produkcije in prezentacije. A kljub pogojem in postopkom, ki so nam vsiljeni, je nujno ohranjati in gojiti fizični prostor družbene kulture.
Fuoriscala je tako nastala v specifičnih pogojih in problematizira globalni izziv, ki ni izginil, medtem ko je pozornost svetovne javnosti usmerjena v samo eno, skupno globalno težavo, za katero se zdi, da se je fizično polotila prav vsakogar," so zapisali ob razstavi.

Nezmožnost našega razumevanja vseh podnebnih parametrov
Fuoriscala po besedah ustvarjalcev označuje nezmožnost našega razumevanja vseh podnebnih parametrov, ki postopoma, a vztrajno vedno bolj vplivajo na naša življenja. Zato v množici podatkov morda le velja zaupati strokovnjakom, ki spremljajo, analizirajo in preučujejo vzroke in posledice človeških dejanj na okolje, so prepričani.

Fuoriscala je percepcija globalnega merila, ki hkrati upošteva merilo človeka. "Ukvarja se s časom, za katerega se zdi, da je obstal v sedanjosti, a nas ozračje, ne le atmosfersko, opominja, da človeštvo le ima sposobnost dojemanja posledic v različnih časovnih projekcijah. Sedanji trenutek lahko presežemo z raziskovanjem in intuicijo, to pa sta elementa, ki sta znanosti in umetnosti skupna," še piše v besedilu, ki so ga ob razstavi napisali Bastardprodige in Jani Pirnat.

"Antropocen je obdobje, v katerem živimo, in naši zbrani podatki potrjujejo, da so stvari že zunaj lestvice. Stvari so ušle izpod nadzora, so 'fuoriscala'," so še zapisali.

Videoinstalaciji sta postavljeni v razstavnem prostoru galerije in tudi v njeni izložbi. Mogoče si ju je ogledati v galeriji med 10. in 18. uro ter zunaj med 16. uro in 8. uro.