Festival Indigo poteka v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter Marsh Creative Production. Foto: Indigo
Festival Indigo poteka v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter Marsh Creative Production. Foto: Indigo
Sorodna novica Heglu posvečena konferenca: Ali njegova filozofija prihaja prepozno?

5. festival Indigo poteka pod naslovom Zdaj je prepozno in pod pogoji, ki jih določa nova realnost. Letošnja osrednja dogodka sta mednarodna filozofska konferenca ob 250. obletnici Heglovega rojstva in pa konferenca Prekarnost ali samoupravljanje? ter drugi dogodki ob 100. obletnici izida prve številke revija Maska.

250 let Hegla in 100 let revije Maska
V počastitev 250. obletnice rojstva nemškega filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegla so z Goethejevim institutom Ljubljana in mednarodnim heglovskim združenjem Aufhebung pripravili mednarodno filozofsko konferenco. Na njej med drugim o Heglu razpravljajo Mladen Dolar, Ana Jovanović, Bara Kolenc, Giovanna Miolli, Slavoj Žižek, Gregor Moder, Sebastian Rödl, Frank Ruda in Alenka Zupančič.

Natančen festivalski program
si lahko pogledate tukaj.

V sodelovanju z zavodom Maska pa so ob 100. obletnici od izida prve številke revije Maska in ob izidu 200. številke te revije pripravili konferenco Prekarnost ali samoupravljanje? in več spremljevalnih dogodkov. Prvi bo na sporedu že v torek, ko bodo v Stari mestni elektrarni po 20 letih od ideje, zamišljene za letošnji jubilej, predpremierno izvedli sodobno plesno delo Parquet Ball avtorice in koreografinje Mateje Bučar, z vizualno podobo Vadima Fiškina in zvokom Boruta Savskega. Sreda v Narodno galerijo prinaša predstavitev novih knjig, ki so izšle pod okriljem zavoda Maska, v petek pa bo na sporedu še ponovitev Maskine koprodukcije s Slovenskim mladinskim gledališčem Gejm v režiji Žige Divjaka.

Festival Indigo: Žižek o Heglu

Razstava sedanjosti in Reaktor zlitja
V programu Indiga sta tudi dva projekta Žigana Krajnčana. Drevi bo v Mestnem muzeju Ljubljana izvedel plesno-glasbeni potujoči soloperformans Razstava sedanjosti: Zlitje s samim seboj, v petek pa bo na Trgu francoske revolucije izveden "večžanrski plesni koncert, ki manjšo količino mase pretvarja v veliko količino energije" z naslovom Reaktor zlitja.

Sejem knjig umetnika Caffeine Hours je mogoče obiskati v četrtek in petek. Foto: Indigo/Lana Špiler
Sejem knjig umetnika Caffeine Hours je mogoče obiskati v četrtek in petek. Foto: Indigo/Lana Špiler
Sorodna novica Širom: "Vsekakor je domačemu kritiku laže dobiti vpogled v ozadje našega ustvarjanja"

Knjige, delavnica, razstava, glasba ...
V četrtek in petek bo čez dan na Trgu francoske revolucije sejem knjig umetnika Caffeine Hours, zvrstile se bodo kratke prezentacije uveljavljenih oblikovalcev, ilustratorjev, tipografov in drugih kreativcev, RogLab pa bo poskrbel za delavnico izdelovanja "brihtnih" majčk.

Galerija Vžigalica bo gostila razstavo ameriškega umetnika Tonyja Ourslerja z naslovom Experimentum Crucis, za glasbeni prispevek pa bodo na trgu pred Križankami na letošnji izdaji poskrbeli DJ Božo & Sladki greh ter prekmursko-tolminsko-kraška naveza Širom.