Prvi mož mariborskega Narodnega doma Vladimir Rukavina pravi, da sklep vlade vsekakor pomeni odlično izhodišče za profesionalen pristop k izvedbi tega pomembnega vseslovenskega projekta. Foto: MMC RTV SLO
Prvi mož mariborskega Narodnega doma Vladimir Rukavina pravi, da sklep vlade vsekakor pomeni odlično izhodišče za profesionalen pristop k izvedbi tega pomembnega vseslovenskega projekta. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Projekt Evropska prestolnica kulture 2012 je kot eden od prednostnih državnih kulturnih programov uvrščen v resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2008-2011. Foto: www.maribor.si

Ob tem je ministrico za kulturo Majdo Širca pooblastila, da z mestno občino Maribor podpiše pogodbo o višini sredstev države in obveznostih občine za čas trajanja projekta.

Vlada je projekt EPK na program seje uvrstila na pobudo mestne občine Maribor in partnerskih mestnih občin Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje, naj EPK opredeli kot projekt v javnem interesu države, javni zavod Narodni dom Maribor pa kot zavod, katerega dejavnost je tudi v javnem interesu države.

Organizator Narodni dom Maribor
Z vladnega urada so sporočili, da bo organizacijske in poslovne naloge pri pripravi in izvedbi kulturnih programov in projektov, ki bodo potekali v sklopu projekta EPK, opravljal kulturno prireditveni center Narodni dom Maribor.

Mestni občini Maribor, ustanoviteljici javnega zavoda Narodni dom Maribor, se na podlagi 67. člena zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo za obdobje treh let v okviru sistema financiranja občin zagotovijo ustrezna dodatna sredstva za projekt EPK 2012.
Natančna namembnost sredstev in obseg obveznosti občine bodo opredeljene s pogodbo na podlagi 93. člena tega zakona.

Projekt priznan kot nacionalni projekt
Z odločitvijo vlade so zadovoljni v mariborskem Narodnem domu. Po besedah direktorja Narodnega doma in vodja začasnega sekretariata EPK 2012 Vladimirja Rukavina je vlada s svojim sklepom tudi de facto priznala projekt kot nacionalni projekt in kot enega od možnih izhodov iz krize.

Finance pričakujejo tudi od drugih ministrstev
Glede obsega dodatnih sredstev, ki jih bodo prejeli na račun projekta, sicer težko govori, saj bo šlo za dogovor med državo, Mariborom ter partnerskimi mesti, vendar pa predvideva, da bo približno takšen, kot je bil naveden v prijavi v Bruselj, ki ga je ministrstvo za kulturo posredovalo pred dvema letoma. "Vsekakor pa še zdaleč ne gre samo za sredstva ministrstva za kulturo, ampak seveda tudi za sredstva drugih ministrstev - na področjih izobraževanja, turizma, okolja, prometa in celo kmetijstva," je še dodal Rukavina.