Žirija je izbrala njihova dela Pod suknjom (Pod krilom), Aktivistke in Svet zaslužuje kraj sveta (Svet si zasluži konec sveta).

Katja Gorečan je žirijo prepričala z besedilom Aktivistke. Foto: Andraž Purg
Katja Gorečan je žirijo prepričala z besedilom Aktivistke. Foto: Andraž Purg

Natečaj so oktobra lani objavili v projektu povezani Zagrebško gledališče mladih, Festival Borštnikovo srečanje in Beograjsko dramsko gledališče. Strokovna žirija je izbirala med 68 besedili, ob teh je eno od prispelih del ustrezalo merilom, zato ga žirija ni upoštevala.

Projekt obravnava vprašanje nasilja nad ženskami v času zaprtja javnega življenja zaradi pandemije covida-19, natečaj pa je bil namenjen izključno avtoricam. "Veliko število prispelih dramskih besedil kaže na pomembnost razpisane tematike kot tudi na majhno število javnih razpisov za izvedbena besedila na regionalni ravni," je izpostavila žirija.

Sorodna novica Mednarodni gledališki projekt: Skupaj se bomo ukvarjali s problemom nasilja nad ženskami

"Tematika nasilja nad ženskami (ne glede na specifičen okvir pandemije covida-19) je po eni strani nehvaležna, saj lahko hitro zaide v stereotipizacijo in dobesednost. Izjemna kompleksnost situacije narekuje prikaz položaja žrtve, ne da bi bila ta predstavljena kot pasivna in izkoriščena, kakor tudi prikaz položaja nasilneža, ki ni banaliziran, in da besedilo po drugi strani zaobide tudi velikokrat omejujoč pridevnik 'ženski'," je še zapisala.

Prispela besedila so postavljena v različne svetove, od hiperrealističnega vsakdana, poetično zamišljenih prostorov, prek manifestov do znanstvene fantastike. "Ne glede na to, da so bila izbrana samo tri besedila, iskreno upamo, da bomo prebrane naslove videli na repertoarjih gledališč, odrov in avditorijev," je še dodala žirija. Sestavljali so jo Vilma Štritof, Rok Andres, Biljana Srbljanović, Tanja Šljivar, Tomislav Zajec, Selma Spahić in Ivana Vuković.

Vsako od izbranih besedil bo nagrajeno v znesku 4000 evrov. Poleg tega bodo prevedena v angleščino in objavljena na spletni strani projekta Sence pandemije: skriti glasovi, čemur bo sledila premierna uprizoritev nagrajenih besedil v obliki omnibusa, ki ga bo režirala režiserka Selma Spahić. Predstave bodo gostovale v Zagrebu, Beogradu in Mariboru.