Letos so tamkajšnji policisti obravnavali 287 nezakonitih prehodov meje, lani v celem letu pa 148. Pri obravnavi prevladujejo državljani Alžirije in Maroka. Policija ugotavlja, da nedovoljene migracije na tem območju niso množične, so pa večinoma organizirane.

Zato so okrepili število policistov, ki pri varovanju meje sodelujejo s pripadniki Slovenske vojske in pomožne policije, večkrat mesečno pa izvajajo tudi mešano patruljiranje s hrvaškimi policisti. Minister Boštjan Poklukar je zatrdil, da bo policija tudi v prihodnje izvajala vse ukrepe, da "kot odgovorna članica schengenskega območja" varuje državno mejo, so sporočili z ministrstva.

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Po srečanju je minister dejal, da so si skupaj ogledali začasne tehnične ovire ob reki Kolpi in se seznanili s težavami, ki jih ograja povzroča domačinom. Te po njegovih besedah niso nič drugačne od težav, s katerimi se spoprijemajo ljudje v drugih občinah, ki prav tako živijo ob ograji. Ker začasna tehnična ovira učinkovito preprečuje nezakonite migracije, jih tudi v skladu s koalicijsko pogodbo ne umikajo, je še povedal za Radio Slovenija.

Kostelski župan Ivan Črnkovič je opozoril na škodo, ki jo občina zaradi ograj na meji občuti na več področjih, zlasti v turizmu in na poškodovanih poteh ob meji: "Občina je tako revna, da ne more preživeti niti svojih nujnih zakonskih obveznosti, kot so šola, vrtec in same plače na občini." Zato od države pričakujejo določeno odškodnino, da bodo ljudje ostali na svojih domovih. Konkretnih sklepov pa sinočnje srečanje ni prineslo, je za Radio Slovenija poročal Marko Škrlj.