Neurje s točo je močno prizadelo območje Bele Krajine Foto: BoBo
Neurje s točo je močno prizadelo območje Bele Krajine Foto: BoBo

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je povedala, da število vlog predstavlja tudi število poškodovanih objektov v občini in da bodo zbrane podatke nemudoma začeli vnašati v spletno aplikacijo AJDA. Za čim hitrejši vnos bo potreben podaljšan delovni čas, je dodala.

Na temelju teh bo nato državna komisija za ocenjevanje škode pripravila končno oceno škode in jo poslala v potrditev vladi. Ta jo bo potrdila, če bo škoda presegla 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, ter pristojnemu ministrstvu naložila, da pripravi program odprave posledic. Kot je nadaljevala županja, dozdajšnja ocena skupne škode v občini Črnomelj presega 20 milijonov evrov, njen končni znesek pa bo znan predvidoma konec julija.

Zaradi velikega povpraševanja pomanjkanje krovcev
Glede poteka sanacije je pristavila, da so že veliko postorili, veliko dela pa jih še čaka. Vse poškodovane hiše in druge objekte so sicer gasilci začasno zaščitili s prekrivno folijo, zasebniki pa se pri prekrivanju poškodovanih streh s kritino spoprijemajo predvsem z omejenim številom krovcev.

Ocenjevanja škode na terenu zavarovalnice in posebna komisija še niso končali, najbolj socialno ogroženim pa s svojo pomočjo pomagajo Rdeči križ, Karitas, območna gasilska zveza in občina, je še dodala Čemas Stjepanovičeva. Kot pomaranče debela toča je del Črnomlja prizadela 8. junija. Na poziv civilne zaščite je posledice neurja v Črnomlju pomagala odpravljati tudi Slovenska vojska. Po njenih podatkih je med 16. in 21. junijem v Črnomlju pomagalo 50 vojakov z desetimi tovornimi vozili ter s prekucnikom in rovokopačem z vozniki. Vojaki so opravili skupaj skoraj 2400 delovnih ur. Pomagali so predvsem pri popravilu streh in čiščenju ter odvozu različnega materiala, ki ga je uničila toča.