V šentjernejski občini bodo novega župana izbirali 8. marca. Foto: Radio Koper
V šentjernejski občini bodo novega župana izbirali 8. marca. Foto: Radio Koper

Tajnica šentjernejske volilne komisije Tina Gazvoda je povedala, da je komisija v sredo zvečer potrdila kandidaturi Franca Hudoklina (SLS) in Jožeta Simončiča, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo treh šentjernejskih list. Simončič, ki je tudi sam potrdil kandidaturo, je napovedal, da bo več povedal na skorajšnji predstavitvi.

Hudoklin, ki je funkcijo šentjernejskega župana zasedal 20 let, je na novinarski konferenci dejal, da se je za vnovično kandidaturo odločil, ker je prepričan, da je kandidat, ki ga Občina Šentjernej "ta hip in v prihodnje potrebuje". Sklicuje se na svoje dolgoletne županske izkušnje in dodaja, da bi glede na te lahko "brez uvajanja takoj poprijel za delo in v najkrajšem možnem času naredil premike na bolje". Prekinil bi rad tudi razvojno mrtvilo v občini, uredil razmere v občinskem svetu in skrajšal občinske seje. Županoval bi poklicno. Pri kandidaturi ga podpirata DeSUS in SNS, računa še na podporo drugih strank.

Med prednostnimi nalogami je navedel nadaljevanje naložb, kot so gradnja cestnega križišča v Dolenjem Maharovcu, plinovod in vodovod od Dobrave do Šentjerneja, urejanje sejmišča in rekreacijskega centra. Med načrti bi se prednostno lotil gradnje mosta v Mršeči vasi, gradnje doma starejših občanov in varovanih stanovanj, gradnje kanalizacije po 20 vaseh, ki te še nimajo, in subvencioniranja malih čistilnih naprav.

Načrtuje tudi naložbe v lokalne povezave, širitev in ureditev ceste od Šentjerneja do Dobrave, gradnjo gasilskega centra in stanovanj za mlade družine ter povezovalni vodovod Dobrava-Šentjernej z menjavo salonitnih cevi. Da bi podjetjem v občini zagotovil dovolj elektrike, bi se dogovoril za postavitev nove razdelilno-transformatorske postaje, začel bi energetsko prenovo javnih zgradb, prenovil bi šentjernejski stadion. Uredil in poživil bi krajevno središče, poskrbel za dodatno trgovsko središče in razvojno naravnost občinskega prostorskega načrta.
Posvetil bi se razvoju trajnostnega turizma, ki bi postal občinski paradni konj, je še dodal Hudoklin.

Volitve za nadomestnega župana občine Šentjernej bodo 8. marca.