Posavci so povsem napolnili brežiško športno dvorano, da bi s tem prispevali za nakup mamografa. Foto: Goran Rovan
Posavci so povsem napolnili brežiško športno dvorano, da bi s tem prispevali za nakup mamografa. Foto: Goran Rovan
Mamograf bo prišel v prave roke

"Kot v večini razvitih držav, je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Letno zboli okrog 1.000 žensk, blizu 400 jih umre. Pojavnost narašča in, žal, predvidevanja kažejo, da bo v prihodnje zbolela vsaka sedma ženska. Rak dojk ženskam res ne prizanaša, pa tudi moški niso varni pred njim. Najpomembnejše orožje proti tej zahrbtni bolezni je njeno zgodnje odkrivanje, pri čemer je najučinkovitejša metoda mamografija, z digitalno tehniko slikanja pa je bil narejen velik korak naprej. Zaradi možnosti naknadne obdelave slike je zanesljivost digitalne mamografije večja in tudi obremenitev žensk z rentgenskimi žarki je manjša. Preiskava je hitrejša, zato je lahko dnevno pregledano več žensk. Ne uporablja se več filmov in okolju škodljivih kemikalij."

Tako so zapisali v Društvu zdravje za Posavje, kjer so se odločili, da pomagajo Splošni bolnišnici Brežice pri zbiranju sredstev za nakup novega digitalnega mamografa. Pri tem dejanju jih vodi iskrena želja, pomagati Posavkam, Posavcem in drugim, ki bodo iskali pomoč v brežiški bolnišnici, do čim hitrejšega dostopa do kakovostne mamografije in s tem čim zgodnejšega odkrivanja raka na dojki.

Višji zdravstveni standardi na tem področju pa zagotovo prinašajo tudi več veselja in sreče v družine, ko se lahko veselijo življenja ob premagani bolezni. V društvu se namreč zavedajo, da ob splošnem pomanjkanju sredstev za tovrstne naložbe nakupa mamografa iz proračunskih sredstev ne bo mogoče kmalu izpeljati. Zato so pripravili dobrodelni koncert. Denar zbirajo pri donatorjih, pripravili pa bodo tudi druge akcije, da bi zbrali vsaj polovico od nabavne cene, za preostalo pa upajo, da bo prispevale še država in posavske občine.

Na koncertu, kjer so obiskovalci z nakupom vstopnice po deset evrov dokazali, da jim ni vseeno za zdravje Posavk in Posavcev, so zbrali kar 15 tisoč evrov, saj je bila športna dvorana, ki sprejme 1.500 gledalcev, povsem razprodana. Organizatorji so pripravili pester spored, ki je trajal skoraj dve uri in pol. Vsi nastopajoči so se odrekli honorarju. Na koncertu pa so nastopili: Tamburaši iz Artič, Solzice, Artiški folkloristi, Plesalci plesne šole Lukec, Mariachi la paloma, Toni Sotošek z družino, Coronke, Tower pancers, Ansambel Rubin, Klapa Parangal, Brigita Šuler, Rebeka Dremelj, Ansambel Saše Avsenika, Slovenski zvoki in Nuša Derenda.

Za MMC Goran Rovan

Mamograf bo prišel v prave roke