Posavci so na izredni seji sveta regije Posavje ostro nasprotovali združitvi oz. ukinitvi regijskih institucij. Foto: Goran Rovan
Posavci so na izredni seji sveta regije Posavje ostro nasprotovali združitvi oz. ukinitvi regijskih institucij. Foto: Goran Rovan

V Posavju so v preteklosti že večkrat morali dokazovati, da predvidene racionalizacije, reorganizacije, združevanja in podobne zadeve regijskih ustanov ne prinašajo nobene koristi, kvečjemu slabše in dražje storitve za občane. Po ukinitvi policijske uprave Krško se zdaj bojijo, da se bo kaj podobnega zgodilo tudi z geodetsko upravo in splošno bolnišnico Brežice, za katero si že dlje prizadevajo, da bi jo združili z novomeško.

Zato so se danes na izredni seji sveta regije Posavje, ki se je je udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, odločno izrekli proti tem nameram. Varčevalni ukrepi Geodetske uprave v Posavju predvidevajo ukinitev regijske območne enote v Sevnici in zmanjšanje števila zaposlenih, kar bo po mnenju Posavcev prineslo samo zmanjšanje nekaterih materialnih stroškov. Roman Novšak, vodja Območne geodetske uprave Sevnica, je prepričan: "Povečali bomo pa stroške za občane, občine in pa ostale uporabnike geodetskih storitev. Verjetno se bodo povečali tudi stroški prevoza na delo za delavce. Mislim, da bo tudi elan med delavci območne geodetske uprave Sevnica padel in bojo rezultati slabši."

Tudi v brežiški bolnišnici so iz gradiva razbrali, da jim ne napovedujejo svetle prihodnosti. Dražen Levojević, direktor Splošne bolnišnice Brežice, je bil jasen: "Iz dokumenta za financiranje v naslednjem programskem obdobju je bilo zaznati, da naj bi se obstoječa bolnišnična infrastruktura bodisi prodala, bodisi bi se spremenila namembnost teh prostorov in bi se dejavnost bolnišnice preselila na neko novo lokacijo."

Posavci so odločno proti takim posegom in opozarjajo vlado, naj išče prihranke drugje.

Ivan Molan, predsednik Sveta regije Posavje, je ob tem odločen: "To bo na dolgi rok za Posavje pomenilo seveda padec kupne moči in pa tudi zmanjšanje dostopnosti do storitev. Ključni problem pa je, da pokažemo, da ne bo prihrankov, saj ima bolnišnica Brežice cenejše storitve kot tiste v velikih mestih. Enako ugotavljamo tudi pri območni geodetski upravi Sevnica, ki je kar 15 % bolj učinkovita kot ostale v Sloveniji."

Za sklic izredne seje Sveta regije so se v Posavju odločili, ker se bojijo, da bodo spet postavljeni pred dejstva, na katera ne bodo mogli več vplivati. Do zdaj so jim vladni predstavniki namreč zagotavljali, da se to ne bo zgodilo.

Za MMC Goran Rovan