Prizor s preddvorskega doma za ostarele pred desetletjem. Foto: BoBo
Prizor s preddvorskega doma za ostarele pred desetletjem. Foto: BoBo

Poleg Mateja Križaniča so se za nepreklicni odstop odločili tudi pomočnik direktorja, vodja zdravstvene nege, vodja finančno-računovodske službe in dve diplomirani medicinski sestri, ki sta vodji zdravstvene nege po nadstropjih.

"Razlog za odstop je nezmožnost zagotavljanja kakovostnejše storitve za stanovalce tudi na podlagi laži in dezinformacij posameznih zaposlenih, ki so prerasli v medijski linč. Za očitke iz medijskega linča je socialna inšpekcija ugotovila, da so neutemeljeni," je v izjavi zapisalo vodstvo doma.

Matej Križanič. Foto: BoBo
Matej Križanič. Foto: BoBo

Križanič je poudaril, da so Dom starejših občanov Preddvor začeli po danih zmožnostih spreminjati v sodoben dom, katerega osnova so gospodinjske skupnosti. Takih domov je v Sloveniji že kar nekaj, in rezultati so pokazali, da je zadovoljstvo stanovalcev v taki obliki bivanja večje kot v obliki klasičnega institucionalnega varstva.

"Obvladovanje tako zahtevnih operacij, kot so preobrazba doma v gospodinjske skupnosti, spopadanje s covidom-19 in ne nazadnje medijski linč z neresnicami, ki jih je del zaposlenih spravil v medije, je za nas enostavno preveč," so poudarili vodilni v domu, ki so se odločili za odstop.

Dodali so, da ne zmorejo več delati v okolju, ki onemogoča strokovno delo. "Preprosto ne vidimo več smisla vztrajati na poti, ki bi vsem ohranila stanje, tako kot je, saj to stanje po smernicah stroke, kar zopet dokazuje ugotovitev socialne inšpekcije, nikakor ni dobro za kakovost bivanja in varnost naših stanovalcev," so sklenili.

Lidija Kos: V tem mandatu že drugi odstop direktorja

Vodstvo doma je zaposlene z odstopom seznanilo v torek na zboru delavcev. S Križaničevo odstopno izjavo pa se je seznanil tudi svet zavoda. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedala predsednica sveta zavoda Lidija Kos, bodo v skladu s poslovnikom najprej izpeljali postopek razrešitve, nato pa se lotili iskanja novega vodstva doma.

Lidija Kos je presodila, da je splet okoliščin očitno pripeljal do odločitve vodstva, da odstopi. Spomnila je, da se v tem mandatu sveta zavoda, ki se s koncem leta izteka, ukvarja že z drugim odstopom direktorja. Zaposleni so si namreč zelo želeli spremembe v vodstvu, tako je prejšnja direktorica odšla, vendar se tudi spremembe, ki jih je uvedel novi direktor, očitno niso najbolje obnesle.

"Položaj je zelo težek in za stanovalce ni ugoden," je opozorila. V domu se trenutno spoprijemajo tudi z izbruhom novega koronavirusa. Okuženih je devet stanovalcev in trije zaposleni, en stanovalec je že ozdravel. Kosova upa, da se bodo razmere v domu čim prej umirile in da bodo lahko zaposleni vso svojo energijo in čas namenjali stanovalcem ter ne reševanju kakršnih koli sporov in razprtij, ki jih čutijo tudi stanovalci.

Kosova si tako želi, da bi domu čim prej zagotovili primerno vodstvo, ki bi zadeve saniralo in bi dom znova začel delovati v normalnih razmerah. Poudarila je, da so se s to problematiko v svetu zavoda ukvarjali celoten mandat, z novim letom pa bo v to kislo jabolko moral zagristi nov svet zavoda.

Sindikat: Razmere so bile nevzdržne, iz doma odšlo 32 zaposlenih

Sorodna novica Zniževanje stroškov enega najdražjih domov za starejše na plečih zaposlenih v kuhinji

Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Gorenjske Matej Jemec, so zaposleni z odstopom Križaniča zadovoljni, ker so bile razmere nevzdržne. Vrstile so se tudi odpovedi zaposlenih. Tako je v 16 mesecih Križaničevega vodenja doma iz njega odšlo kar 32 zaposlenih. Nekateri izmed njih so se po odhodu Križaniča pripravljeni vrniti, je povedal Jemec.

Ne ve sicer, kaj je pretehtalo pri Križaničevi odločitvi, da odstopi. Meni pa, da je ključno vlogo odigralo to, da so se povezali delavci, sindikat in stanovalci, ki so podpisali peticijo o slabi hrani. Ta očitek se navezuje na lansko Križaničevo odločitev, da pripravo prehrane oziroma domsko kuhinjo preda zunanjemu izvajalcu. V zadnjem času, odkar je v domu prišlo do izbruha novega koronavirusa, pa so prihajali tudi očitki svojcev stanovalcev glede slabe komunikacije z domom, je povedal Jemec.

"Z odstopom direktorja se nam je odvalil velik kamen od srca," je poudaril Jemec. Želi si, da bi dom dobil "korektnega direktorja s posluhom za delavce in stanovalce". Želi si, da bi dom dobil npr. takšnega direktorja, kakršna je zdajšnja direktorica kranjskega doma upokojencev, kjer so bili zaposleni oziroma sindikat prav tako v sporu s prejšnjo direktorico.