Prejela je denar iz Občine Komenda, z drugima dvema občinama pa bo spor skušala rešiti z zunajsodno poravnavo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Konec avgusta je sicer cerkljanski župan Franc Čebulj opozoril, da bodo dela na krvavškem vodovodu primorani ustaviti, če občine Komenda, Vodice in Šenčur v osmih dneh ne bodo plačale svojih finančnih obveznosti v projektu. Cerkljanska občina je založila že šest milijonov evrov in bremena nesodelovanja po županovih besedah ne zmore več, saj je svoj delež redno plačevala le Mestna občina Kranj.

Podražitve del bi ogrozile projekt

A projekta jim na srečo ni bilo treba ustaviti. Občina Komenda je svoje dosedanje obveznosti, ki so znašale 950.000 evrov, namreč pred kratkim poravnala. Poleg tega je izračun pokazal, da bi ustavitev del in njihov ponovni zagon stala okoli 250.000 evrov, hkrati bi se lahko vmes zgodile podražitve del, kar bi ogrozilo projekt.

Občini Vodice in Šenčur še vedno nista poravnali svojih obveznosti. Kot razlog za to postavljata več odprtih vprašanj. Med drugim sta poudarili, da financiranje ni mogoče pred sklenitvijo pogodbe o državnem sofinanciranju projekta oziroma o financiranju iz evropskih sredstev, ki je bila podpisana šele prejšnji mesec. Tako je občina Šenčur zahtevala tudi ponovno izdajo računov iz obdobja pred podpisom te pogodbe.

Medobčinsko pogodbo o sodelovanju in sofinanciranju izvedbe projekta so sodelujoče občine sicer podpisale že leta 2009. Celotna vrednost projekta z uradnim nazivom Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save – 1. sklop znaša 14,6 milijona evrov. Vodilna občina Cerklje na Gorenjskem pokriva 43-odstotni delež projekta, Kranj 11-odstotnega, Šenčur 16-odstotnega ter Vodice in Komenda po 15-odstotni delež.

Zunajsodna poravnava

Cerkljanska občina je v torek občinama Vodice in Šenčur poslala dopis s predlogom za sklenitev zunajsodne poravnave, ki jo je Cerkljam s Komendo že uspelo skleniti. Predlog vključuje plačilo glavnice vseh odprtih postavk, plačilo zamudnih obresti za vse zahtevke in plačilo odvetniških storitev, saj je občina že morala začeti iskati rešitev po sodni poti.

Kot je poudaril Čebulj, morajo dolg na vsak način izterjati, saj zdaj cerkljanska občina vlaga svoja sredstva v lastnino drugih občin. Konec avgusta je imela na transakcijskem računu le še 60.000 evrov in je morala ukrepati.

Še naprej bo cerkljanska občina poskusila pospešiti plačilo, da se ji ne bi bilo treba zadolževati, računa pa tudi, da bodo decembra prišla evropska sredstva in jih bo lahko zadržala, dokler Šenčur in Vodice ne plačata svojih obveznosti. Po odprtih postavkah ima Občina Šenčur v okviru projekta že za nekaj več kot milijon evrov zapadlih obveznosti, Občina Vodice pa 950.000 evrov.