Inšpektorji Inšpektorata RS za okolje in prostor so na predlog predstavnikov parka preverili šest objektov in pri petih ugotovili kršitve gradbene zakonodaje.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V naselju Lepena je inšpektor ob nadzoru dveh gradbeno dokončanih objektov ugotovil, da so gabariti sicer skladni z izdanim gradbenim dovoljenjem, a da sta objekta po svoji namembnosti stanovanjski stavbi, kar pa je v neskladju z gradbenim dovoljenjem, ki je dovoljevalo gradnjo gospodarskih objektov. Zato je gradbeni inšpektor prepovedal uporabo obeh stanovanjskih objektov, dokler zavezanec ne pridobi uporabnega dovoljenja.

Temu kršitelju so v prekrškovnih postopkih izdali tri odločbe, in sicer dve zaradi uporabe objektov brez ustreznega uporabnega dovoljenja ter eno zaradi gradnje prizidka v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem. V vseh treh inšpekcijskih postopkih so bili sproženi upravni spori, ki pa še niso rešeni.

V nadzoru gradnje veznega dela objekta oz. prizidka med dvema stanovanjskima objektoma v Lepeni je medtem inšpektor ugotovil neskladnost z izdanim gradbenim dovoljenjem, zato je z odločbo odredil ustavitev gradnje, in sicer do pravnomočnosti novega gradbenega dovoljenja.

Za počitniško hišo na območju Ukanca v Bohinju je inšpektorica ugotovila, da se izvaja novogradnja, kar je v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem.

Na območju Uskovnice je inšpektorica ugotovila, da je investitor ob svislih, za katere si je pridobil upravno dovoljenje, izvedel posege, ki pomenijo nelegalno prezidavo, rekonstrukcijo in spremembo namembnosti, so opisali. Inšpekcija je uvedla prekrškovni postopek, ta pa še ni končan.

Inšpektorji so preverili tudi legalnost izvedbe vzdrževalnih del na kmetijskem objektu na območju Ukanca. Pri tem pregledu kršitev niso ugotovili.