Mlajše upokojenke tam varujejo otroke na njihovem domu, kar je za starše povsem brezplačno. Foto: Promocijsko gradivo
Mlajše upokojenke tam varujejo otroke na njihovem domu, kar je za starše povsem brezplačno. Foto: Promocijsko gradivo

Ideja je nastajala več let v glavi vodje projekta Viktorije Drolc, babice z neizmerno energijo, a te zamisli sama ni mogla uresničiti. Babi servis je lahko zaživel, ko se je prijavila v projekt Krekovo središče, ki nastaja v lokalni akcijski skupini LAS. Z uspešno potrditvijo projekta so dobili finančna sredstva, ki so namenjena njegovemu izvajanju in skromnemu poplačilu »babic«, medtem ko je program za uporabnike, družine, brezplačen. "Idejo sem dobila v knjigi Kakovostna starost prof. dr. Jožeta Ramovša, predstojnika Inštituta Antona Trstenjak. Med drugim omenja, da je medgeneracijskega sodelovanja premalo, ker je način življenja drugačen in zato babi servis omogoča, da se generacije spet povežejo, ko otroke čuvajo babice, ki niso nujno krvno povezane."

Pobudnica projekta Viktorija Drolc. Foto: Promocijsko gradivo
Pobudnica projekta Viktorija Drolc. Foto: Promocijsko gradivo

Starši in otroci se z »babico«, mlajšo upokojenko, najprej spoznajo, da vidijo, če bodo lahko vzpostavili prijeten odnos. Potem se dogovorijo za čuvanje otrok in uskladijo pravila. Izkušnje so precej pozitivne, dodaja Viktorija Drolc: "Mlajše upokojenke sem poiskala s pomočjo razpisa z lokalnimi Društvi upokojencev, na naši spletni strani Zavoda za medgeneracijsko središče pa imamo aplikacijo, kjer se lahko prijavijo družine, ki vpišejo, kaj si želijo, da bi »babice« počele z otroki, nato pa najbolj primerne seznanimo. Storitev je za družine povsem brezplačna, zato je odnos še bolj pristen. Upokojenke dobijo sicer finančno nadomestilo s strani projekta, a pravijo, da so se stkale trajne vezi."

Nekaj težav imajo s pridobivanjem družin, ki si želijo pomoči babi servisa, saj je nezaupanje družin precejšnje. "Tako družine kot »babice« so navdušeni, čeprav so imele kar nekaj pomislekov, kako bodo prišle v neko tujo hišo, a se je izkazalo, da to ni bila nobena ovira. Res pa je tudi, da so se za tak način sodelovanja odločile družine, ki so bolj odprte," še dodaja pobudnica projekta.

Zdaj vabijo vse, ki bi jih storitev zanimala, da jih poiščejo in tako omogočijo prijetno ter koristno medgeneracijsko druženje. Prvi del projekta se je zaključil konec maja, jeseni se bo nadaljeval v razširjeni obliki, ko se bo Babi servis z občin Komenda, Vodice, Mengeš in Trzin izvajal še na bližnji občini Domžale in Medvode. Dogovarjajo se tudi z ostalimi LASI, da bi ta projekt prenesli še v druge slovenske regije. Babi servis podpirata Republika Slovenija ter Evropski sklad za regionalni razvoj.