Foto: freedigitalphotos.net
Foto: freedigitalphotos.net

Trgovino Na kilo upravlja Kmetijsko-gozdarska zadruga Gozd Bled, ki s tem krepi mrežo lokalnih proizvajalcev. Kot je pojasnila Urša Višak iz KGZ-ja Gozd Bled, za zdaj sodelujejo s 15 ponudniki z ožjega območja, izdelke, ki jih ne morejo zagotoviti iz lokalnega okolja, pa so poiskali v širši okolici.

"K nam lahko pridete z vrečkami, praznimi kozarčki in plastičnimi posodicami za večkratno uporabo, stehtate prazno embalažo, jo napolnite in ponovno stehtate," je opisala način nakupovanja izdelkov brez embalaže in zagotovila, da bodo kupcem v pomoč tudi prodajalke. Prav tako bo kupcem tudi v trgovini omogočen nakup embalaže, tako bodo lahko nakupovali tudi tisti, ki se bodo v trgovini, ki je na dobro obiskani lokaciji, ustavili mimogrede.

Trgovino pozdravlja tudi blejski župan Anton Mežan, ki se še dobro spominja časov, ko v trgovinah ni bilo plastične embalaže in ko smo živeli bolj trajnostno. "S tem, ko smo zdaj stopili korak nazaj, smo naredili velik korak naprej," je prepričan Mežan. Kot je poudaril, na Bledu dokazujejo, da se tudi na ta način da premikati meje v pozitivno smer. Prepričan je, da ima trgovina prihodnost ne le pri prodaji, temveč tudi pri ozaveščanju.

Trgovina brez embalaže je pomemben kamenček v mozaiku zelene zgodbe Bleda, ki so si jo v kraju zastavili že pred leti. "Prve kamenčke smo polagali že v preteklosti, od Zero Waste občinskega razmišljanja do Zero Waste Hotela Ribno," je spomnil župan, ki se mu zdi pomembno, da po tej poti nadaljujejo, da bodo lahko čez 10 ali 15 let rekli, da so dosegli tisto, kar so želeli.

Tudi vzpostavitev trgovine brez embalaže je bila načrtovana že pred več leti, vendar je morala občina za novozgrajeni objekt na lokaciji nekdanje bencinske črpalke, ki je bil zgrajen že leta 2020, dobiti vsa potrebna dovoljenja. Tako je doslej delovala le tržnica, in sicer na zunanjih površinah pred objektom.