Jesenice. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Jesenice. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Kot je na novinarski konferenci povedal Ambrož Černe iz Ragorja, se je projekt Spomini starih Jesenic rodil s prvotno idejo, da se označi najstarejša jeseniška ulica. Tako so Murovo lani opremili s sedmimi informacijskimi tablami, ki skozi spomine domačinov in stare fotografije prikazujejo utrip življenja, arhitekturo in običaje na tem območju, ki daje občutek, da gre za vas sredi mesta.

Ob zbiranju spominov domačinov so ugotovili, da se njihovi spomini ne končujejo na Murovi, temveč so stare Jesenice precej širše in obsegajo tudi nekdanjo Gosposvetsko ulico. Tako so v prejšnjih dneh v tamkajšnjem parku med Kosovo graščino in Korotanom postavili šest panojev s predstavitvijo zgodovine tega območja, ki je nekdaj veljalo za središče obrtnikov in tudi družabnega življenja v mestu.

Medtem ko je bila Murova bolj kmečkega značaja, so bile na Gosposvetski ulici zgoščene obrtne in trgovinske dejavnosti ter gostilne. Jesenice so v drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletja zaradi fužinarstva, železarstva in železnice namreč doživljale velik razcvet, ki ga je spremljal razvoj obrti, trgovine in gostinske ponudbe.

Na Gosposvetski ulici so delovali kovači, mesarji, krojači in peki. Odprte so bile trgovine z oblačili in modnimi dodatki, pa tudi gostilne in kavarne. Močno pa je podobo tega območja spremenilo bombardiranje 1. marca 1945, ko je bilo precej stavb porušenih, med njimi tudi markanten hotel Triglav. Še vedno pa stoji Korotan, ki je bil zelo dobro obiskana kavarna z biljardom, gramofoni in časopisjem, je pojasnil Černe.

"Med nemško okupacijo v času druge svetovne vojne tudi Jesenice niso bile nobena izjema pri radikalnem, nasilnem ponemčevanju naših krajev in takrat se je ulica preimenovala Adolf Hitler Strasse," je navedel Černe. V 60. letih pa je ulica dobila današnje poimenovanje Cesta maršala Tita.

Po drugi svetovni vojni je dobila tudi popolnoma drugačno podobo, saj jo je zaznamovala gradnja stanovanjskih stolpnic. Danes je na območju precej težav z mirujočim prometom. Jeseniška občina pa si prizadeva, da bi odkupila stavbo nekdanjega hotela Pošta, jo porušila in na njenem mestu zgradila garažno hišo. Tako bi razbremenili preostale površine in jih namenili parkom ter igriščem, je poudaril jeseniški župan Blaž Račič.

Kot je dejal, je projekt Spomini starih Jesenic za občino, ki ga financira, pomemben z več vidikov. Osebno se mu zdi ključno, da s tem, ko vemo, od kod prihajamo, tudi lažje določamo svojo pot v prihodnost. "Zato je za nas zelo pomembno, da vemo, kaj se je na Jesenicah dogajalo in da tako tudi lažje razmišljamo o naši skupni prihodnosti," je poudaril.

Projekt se bo prihodnje leto nadaljeval še na območju od Tancarjeve hiše, kjer je zdaj restavracija Ejga, mimo nekdanjega porušenega hotela, kolodvora in nekdanjega kostanjevega drevoreda do gimnazije. "Osrednji namen projekta je ohraniti dediščino in jo predati domačinom, da ne ostane samo na knjižnih policah," je poudaril Černe.

Spomini starih Jesenic