Foto: EPA
Foto: EPA

Od 21 odlagališč odpadkov, ki bi jih na zahtevo Evropske unije iz leta 2009 Slovenija morala zapreti, ni sanirano le še odlagališče odpadkov v Suhadolski jami v občini Komenda. Če tega do jeseni prihodnje leto ne bo, bo morala naša država Bruslju plačevati kazen.

Republiški inšpektorat je občini naložil, da naj do konca lanskega leta od tam odstrani 105 tisoč ton inertnih odpadkov, ker tega ni storila, naj bi za to zdaj poskrbela država. "Zato se nam je od 29. naprej država usedla na proračun in občina Komenda je na neki način plačilno nesposobna. Pravzaprav lahko plačujemo samo tiste stvari, kar nam jih daje država za delovanje nujnih, bom rekel državnih stvari, to pomeni vrtci, šole, medtem ko je kompleten razvoj v občini Komenda pravzaprav že 10 dni zaprt," pojasnjuje občinski svetnik Roman Dobnikar.

Občina je svetnike z zahtevo države seznanila šele včeraj, čeprav je sklep o davčni izvršbi za plačilo stroškov sanacije odlagališča prejela že 29. junija. "Občino Komenda so država, ministrstvo in pa inšpektorat na to opozarjali, ampak naše vrlo .... vodstvo, bom rekel, se je pritoževalo na vse različne instance. Tudi na to zdaj se je pritožilo," še dodaja Dobnikar.

Na občini ne želijo pred kamero. S pomočjo pravnih svetovalcev nasprotujejo izvajanju sklepa finančne uprave, ob tem pa so nam tudi zatrdili, da izplačevanje primarne porabe ni ogroženo.

Občina Komenda z blokiranim računom