Bo Golnik postal nova občina? Foto: BoBo
Bo Golnik postal nova občina? Foto: BoBo

Kot so poudarili v iniciativi za ustanovitev nove občine, so več kot 1000 podpisov v podporo nastanku nove občine in referendumu zbrali v dobrem tednu dni. Podpise so zbrali na območju, kjer bi nastala nova občina in kjer živi nekaj več kot 10.000 ljudi. Kot trdijo, podpisi dokazujejo najmanj 70-odstotno podporo nastanku nove občine in na referendumu pričakujejo več kot 90 odstotkov glasov za novo občino.

Ob tem so prosili predlagateljico referenduma, poslanko Matejo Udovč, da poslancem prebere tudi njihovo pismo. V njem poudarjajo, da bi občina Golnik izpolnjevala vse zakonske zahteve za ustanovitev in bi bila 53. največja občina v državi. Od poslancev pričakujejo soglasno podporo razpisu referenduma, saj bi bil, kot navajajo, glas proti tudi glas proti ustavi.

"Čeprav ne želimo Mestni občini Kranj ničesar ukrasti, pa je bil odziv njenih organov povsem neprimeren. Lotili so se nas z lažmi in žaljivkami. Najbolj je bolela tista, da bi z izločitvijo nove občine vsi izgubili. Da znajo z našim denarjem upravljati le na mestni občini, mi pa bi ga zapravili. Ali pa da novo občino podpira le peščica," so zapisali.

Ob očitkih, da predlog za ustanovitev nove občine ne uživa velike podpore, so se lotili tudi zbiranja podpisov. Kot je ob današnji predaji podpisov poudarila predstavnica civilne iniciative Barbara Gunčar, podpisi, ki jih je zbiralo okoli 30 ljudi, kažejo jasno voljo prebivalcev, da si želijo imeti novo občino.

Župan Kranja Matjaž Rakovec. Foto: BoBo
Župan Kranja Matjaž Rakovec. Foto: BoBo

Župan Rakovec: Krajevna skupnost Golnik si ne želi odcepitve

Na drugi strani pa je Mestna občina Kranj danes sporočila, da so v krajevnih skupnostih, ki naj bi bile vključene v referendumsko območje in novo občino, zbrali že okoli 1500 podpisov proti odcepitvi od kranjske občine. Od tega so jih skoraj 500 prispevali krajani Krajevne skupnosti Golnik, kar je absolutna večina celotnega volilnega telesa v tej krajevni skupnosti.

"Podatek z Golnika jasno sporoča, da si krajevna skupnost, po kateri naj bi bila poimenovana nova občina, nikakor ne želi odcepitve in ne želi biti vključena v referendumsko območje. Po naših informacijah in odzivih s terena pa bi bilo podpisov še mnogo več, če bi jih zbirali organizirano," je poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec.

Kot navajajo na kranjski mestni občini, vse od konca septembra, ko je skupina poslancev vložila predlog za razpis referenduma, prejemajo številna vprašanja, pobude in tudi podpise proti odcepitvi dela občine, saj da je morebitni referendum za novo občino nepotreben, potraten z vidika javnih financ in celo nesprejemljiv.

Podpisi nasprotovanja

V nekaterih krajevnih skupnostih, ki naj bi bile vključene v referendumsko območje, so posamezni krajani izrazili željo, da v odgovor na pobudo iniciative za odcepitev dela občine tudi sami zberejo podpise in s tem izrazijo nasprotovanje.

Predlagateljico referenduma, poslanko Matejo Udovč, veliko število podpisov z obeh strani, tako za novo občino kot proti njej, utrjuje v prepričanju, da je referendum res potreben. "Šele tako se bo namreč pokazala jasna volja ljudi, kaj si res želijo," je poudarila pred obravnavo te teme na današnji seji DZ-ja.

Razprava poslancev

Prvopodpisana vlagateljica predloga za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik Mateja Udovč (SMC) je v uvodu razprave v državnem zboru (DZ) ponovila, da bi nova občina obsegala 22 naselij in bi imela okoli 10.000 prebivalcev, po velikosti bi se tako uvrstila med 60 največjih občin v državi. Navedla je, da predlog za ustanovitev nove občine izpolnjuje vse zakonske pogoje in da je treba prebivalcem dati priložnost, da se z referendumom na najbolj demokratični način sami odločijo, kje želijo živeti v prihodnosti.

"Podpisani predlagatelji nikakor ne razbijamo velike Mestne občine Kranj, saj v kolikor se izkaže, da je večinska volja na predlaganem referendumskem področju za svojo občino, to pomeni, da se prebivalci teh naselij že sedaj ne čutijo povezani z domačo občino in se jim tako zgolj omogoča prvi korak k izpolnitvi želja in potreb," je dejal Janez Moškrič (SDS).

Ob tem je poudaril, da je DZ v preteklosti v takšnih primerih vedno težil k temu, da se je volja in želja prebivalcev izpolnila, kar se je večkrat postavljalo celo pred takratne zakonske predpise. Povedal je, da SDS pobudo za razpis referenduma podpira in da bodo prebivalci v času do referenduma pretehtali med vsemi stališči, prednostnimi in slabostmi nove občine.

Tudi Robert Polnar (PS DeSUS) je dejal, da četrtkovo glasovanje v DZ-ju ne bo pomenilo, da je nekdo za novo občino ali proti njej, temveč bodo odločali le o tem, ali bodo ljudem dali možnost, da svojo voljo izrazijo na referendumu. "Gre za to, ali lahko ljudem odrečemo odločanje o tako pomembnem vprašanju," je dejal.

Andrej Černigoj (NSi) pa je poudaril, da je vsaka resna pobuda za ustanovitev nove občine vredna pozornosti in tehtanja njene upravičenosti. Enako je pri tej. Vendar se je izkazalo, da predlog nima večinske podpore lokalnih skupnosti, ki so ključni deležniki na lokalni ravni. "Izostala je podpora tistih, ki jih pobuda najbolj zadeva," je dejal.

Da je premalo izražene podpore med prebivalci, so poudarile tudi nekatere opozicijske stranke. Kot je povedal Andrej Rajh (SAB) referendum načeloma podpira, vendar pa v tem primeru vidijo le voljo peščice posameznikov in ne širše volje ljudstva, zato v stranki ne vidijo razloga za razpis referenduma.

Tudi Rudi Medved (LMŠ) je ocenil, da gre pri pobudi za izpolnjevanje interesov ozke skupine ljudi. Spomnil je, da referenduma in nove občine ne podpira niti Krajevna skupnost Golnik, po kateri bi se imenovala. "Tveganje, da bi bil razpis referenduma v neskladju z ustavo, je zato zelo veliko," je dejal.

Predrag Baković (SD) je izpostavil vprašanje, kako bi se upoštevala volja prebivalcev krajevne skupnosti Golnik, če večinsko ne bi podprli nove občine, a bi se vseeno znašli v njej, ker bi bili na referendumu preglasovani. Ocenil je, da so merila pri ustanavljanju novih občin preohlapna, zakon pa podnormiran in ne daje odgovorov na številna vprašanja. "Smatramo, da bi morali imeti glasovalno pravico vsi občani Mestne občine Kranj ali pa bi moral biti tak referendum razpisan na podlagi podpore določenega odstotka volivcev v območju krajevnih skupnosti, ki naj bi postale nova občina. To bi pomenilo, da je pobuda dejansko odraz volivcev in ne le želja posameznikov," je dejal in napovedal, da predloga za razpis referenduma ne bodo podprli.

Ker ne gre za široko aktivacijo krajanov, pobudi nasprotujejo tudi v Levici. "Vsekakor pa se zavzemamo za tiste ključne rešitve, ki bodo v prihodnje preprečile tovrstne predloge, torej za regionalizacijo, decentralizacijo in vključevanje vseh občanov v procese odločanja na ravni občine," je dejala Nataša Sukič iz Levice.

Poslanci bodo o predlogu glasovali v četrtek.

Se bo Golnik odcepil od Kranja?