Referenduma o občini Golnik ne bo

Pobudo za referendum o ustanovitvi Občine Golnik z izločitvijo 22 naselij iz Mestne občine Kranj je septembra vložila skupina poslancev s prvopodpisano Matejo Udovč (SMC), ki je prisluhnila civilni iniciativi za ustanovitev nove občine.

Predstavnica iniciative Barbara Gunčar je v obrazložitvi pobude za novo občino poudarila, da ruralna naselja na severu mestne občine niso deležna zadostnih razvojnih sredstev in da bi območje kot samostojna občina bolje sledilo željam prebivalcem. Nova občina, ki bi se imenovala Golnik, sedež pa bi imela v Predosljah, bi imela okoli 10.000 prebivalcev in bi bila po velikosti med 60 največjimi v državi.

Kot so v torkovi razpravi v DZ-ju poudarili podporniki predloga za razpis referenduma iz vrst SMC-ja in SDS-a, bi z referendumom prebivalcem omogočili, da se sami izrečejo o tem, kje bi v prihodnje raje živeli. Predstavniki LMŠ-ja, SD-ja, SAB-a in Levice pa so ocenili, da ima pobuda premalo podpore med samimi krajani, na kar so opozorili tudi v NSi-ju.

Tik pred torkovo razpravo o predlogu za razpis referenduma v državnem zboru je sicer civilna iniciativa Udovčevi prinesla več kot 1000 podpisov podpore krajanov, vendar pa so krajevne skupnosti z območja, kjer bi nastala nova občina, na drugi strani, kot so sporočili iz Mestne občine Kranj, zbrale več kot 1500 podpisov nasprotnikov nove občine.

Nizko podporo ustanovitvi nove občine je pokazala tudi javnomnenjska anketa, ki jo je naročila Mestna občina Kranj in v kateri se je proti odcepitvi od Mestne občine Kranj opredelilo 70 odstotkov vprašanih na območju sedmih krajevnih skupnosti, ki bi se izločile v novo občino.

Sledi pritožba na ustavno sodišče?

Pobudniki ustanovitve nove občine Golnik so nad odločitvijo poslancev, da zavrnejo razpis referenduma za ustanovitev nove občine, razočarani. Ob tem že razmišljajo o nadaljnjih korakih, vključno s pritožbo na ustavno sodišče. Kranjski župan Matjaž Rakovec pa je zadovoljen, da Mestna občina Kranj ostaja enotna in s tem močna.

Kot so ob zavrnitvi predloga za razpis referenduma sporočili iz civilne iniciative za ustanovitev nove občine, so jih razočarali poslanci NSi, od katerih so pričakovali podporo, a so nato glasovali proti referendumu. "Mi pa gremo naprej in bomo vložili po praksi drugih občin pritožbo na ustavno sodišče. Gremo naprej," so napovedali.

Martin Leskovar iz civilne iniciative je bil v izjavi medijem glede nadaljnjih korakov sicer bolj zadržan. "Prezgodaj je, da bi v evforiji nekaj govorili. Potrebna je trezna in odgovorna odločitev, ki jo bomo sprejeli skupaj," je dejal. Pojasnil je, da si bodo pustili nekaj dni, da se zberejo in sprejmejo trezno odločitev.

Mogoče je, da bodo vložili ustavno pritožbo ali pa se lotili zbiranja večjega števila podpisov za razpis referenduma. Če bo njihovo območje obstalo v Mestni občini Kranj, pa bo po Leskovarjevih besedah pač moralo še naprej capljati na mestu.

Župan Kranja Matjaž Rakovec. Foto: BoBo
Župan Kranja Matjaž Rakovec. Foto: BoBo

Kranjski župan zadovoljen

Kranjski župan Rakovec se je na drugi strani zahvalil poslancem, ki so glasovali proti izvedbi posvetovalnega referenduma o odcepitvi sedmih krajevnih skupnosti iz Mestne občine Kranj. "Sem izredno zadovoljen, da so poslanci prepoznali, da to ne bi bilo dobro za Kranj in da so sledili ljudski volji," je dejal v odzivu na izid glasovanja v DZ.

Kar se tiče pobude za referendum in odcepitev, je poudaril, da je ta prišla od zgoraj navzdol in da ob vložitvi pobude v DZ večina prebivalcev sploh ni vedela zanjo. Na kasnejšem javnem soočenju mnenj v Predosljah pa so ljudje jasno povedali, da ne želijo iti iz Mestne občine Kranj, je navedel Rakovec.

"Če bi prišlo do odcepitve, bi izgubili vsi"

Vesel je, da bo Kranj na ta način ostal enoten in močan. "To je predvsem dobro za ljudi. Če bi slučajno prišlo do referenduma in odcepitve, bi izgubili vsi," je ocenil Rakovec. Ob tem je dodal, da so manjše občine v slabšem položaju, ker nimajo resursov za pridobivanje evropskih sredstev in je manj tudi drugih sredstev, stroški pa so večji.

Po županovih besedah je bilo v času njegovega županovanja v zadnjih treh letih v območje, ki bi se odcepilo, vloženih 27 milijonov evrov. "Res se je ogromno investiralo in daleč od tega, da bi bil ta del Kranja kakor koli podhranjen. Jaz trdim ravno nasprotno, da so dobili več kot druge krajevne skupnosti," je dejal Rakovec.

Navedel je novo kanalizacijo v Predosljah, Britofu in Mlaki, nove pločnike in kolesarske povezave. Naslednje leto se začenja gradnja kanalizacije od Golnika do Mlake, ki bo stala tri milijone evrov. V pripravi je tudi idejni načrt za kolesarsko povezavo Golnik–Mlaka.