Podjetje Termit ima sedež v Moravčah. Foto: BoBo
Podjetje Termit ima sedež v Moravčah. Foto: BoBo

Podjetje Termit iz Moravč se je tako odpovedalo gradnji nove proizvodne hale v Zagorju ob Savi. Hala, za katero so dobili ponudbo, naj bi stala na mariborskem območju, opremljena je z vso potrebno infrastrukturo in je logistično na ustreznejši lokaciji kot tista v Zagorju ob Savi. Druge informacije pa so za zdaj še poslovna skrivnost, pravi direktor podjetja Anton Serianz.

Na vprašanje, ali je omenjena državna pomoč, ker ne bodo gradili v Zagorju, zdaj ogrožena, je Serianz pojasnil, da od države doslej niso prejeli nobenega denarja, so pa pristojno ministrstvo zaprosili, da že odobrena sredstva uporabijo za novo lokacijo. Serianz verjame, da ne bo težav, saj je brezposelnost in razvojni potencial v mariborskem koncu precej slabši kot v Zagorju.

"Država podjetjem, ki investirajo na območjih z visoko brezposelnostjo, omogoča sofinanciranje pri zagonu proizvodnje. Seveda je pogoj za tovrstna nepovratna sredstva minimalni znesek investicije in minimalno število delovnih mest, ki jih mora prejemnik državnih sredstev zagotoviti," je pojasnil Serianz.

Dodal je tudi, da nepovratna sredstva nimajo nobene zveze z gradnjo ali nakupom objektov, ampak le z velikostjo investicije, ki v njihovem primeru znaša 3,4 milijona evrov, številom delovnih mest in lokacijo, ki mora biti razvojno pod slovenskim povprečjem. Na novi lokaciji naj bi Termit, ki je rudarsko podjetje za proizvodnjo in predelavo kremenovih peskov ter izdelavo pomožnih livarskih sredstev za livarne in železarne, zaposlil okrog 60 novih delavcev.

Termit po Serianzovih besedah potrebuje novo jedrarno, saj se je lani postavljena jedrarna v Moravčah zaradi bistvenega povpraševanja izkazala za premajhno. Jedra namreč po izdelavi premažejo, sušijo, pakirajo in skladiščijo. Zaradi premalo prostora v jedrarni, ki so jo postavili junija lani na okoli 4.000 kvadratnih metrov, iščejo lokacijo za postavitev dodatne proizvodne hale, je še pojasnil Serianz.

Termit je lani prodal za 19,3 milijona evrov izdelkov, ustvaril pa je 41.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Podjetje, ki že zdaj izvaža v večino evropskih držav, ima do leta 2022 smele načrte. Povečati želi prodajo in delež izvoza. Občina Zagorje ob Savi pa ima za zemljišče, na katerem so pričakovali, da bo gradil Termit, po pojasnilih župana Matjaža Švagana že pripravljene druge scenarije.