Pekovim delavcem so v sredo vročili odpovedi. Foto: Borut Živulović/BoBo
Pekovim delavcem so v sredo vročili odpovedi. Foto: Borut Živulović/BoBo
Borut Sajovic
Tržiški župan je precej kritičen do države kot lastnika Peka. "Če bi se v težavah znašel občinski javni zavod, bi se občina in župan čutila dolžna iskati rešite, od države pa nimamo še nobenega signala, da bo pomagala," je izpostavil Sajovic. Foto: MMC RTV SLO

Občina Tržič bo 84 tržiškim delavcem Peka, ki so po stečaju podjetja ostali brez služb, izplačala po 250 evrov takojšnje finančne pomoči.

Številni delavci že tri mesece niso dobili plač, po razglasitvi stečaja pa so se po izgubi služb znašli v hudi socialni stiski. Delavci se zdaj prijavljajo na Zavod za zaposlovanje, vendar pa postopki za pridobitev denarnih sredstev trajajo približno mesec in pol. Župan Borut Sajovic je zaradi tega občinskim svetnikom predlagal odobritev posebne finančne pomoči, ki bo hitrejša. Svetniki so v sredo na korespondenčni seji sklenili, da bo občina 84 Tržičanom, ki so med 156 delavci Peka, ki so ob stečaju izgubili delo, namenila enkratni znesek v vrednosti 250 evrov.

Sredstva v skupnem znesku 21.000 evrov bo občina še danes nakazala na račun območne enote Rdečega križa, ki bo, potem ko mu bodo predstavniki delavcev posredovali potrebne podatke, sredstva v čim krajšem času predal tistim, ki jih potrebujejo, je za STA povedal tržiški župan.

Vloge za dodelitev socialnih pomoči naj bi bile na centru za socialno delo v Tržiču končane v treh mesecih. Občina Tržič sicer obljublja, da bo prek vseh socialnih mehanizmov pomagala občanom, ki so ob nastali situaciji ostali brez dela in vira za preživetje. Tovrstni socialni mehanizmi so znižano plačilo vrtcev, subvencije stanarin in subvencije šolske prehrane.

Tudi država ima vrsto mehanizmov, kot so jamstveni sklad, redne in izredne finančne pomoči in nadomestila za brezposelnost. "Vendar ima država tog, okorel, počasen sistem za odobritev pomoči. Ljudje, ki že od novembra niso dobili plač, pa morajo tudi danes in jutri kupiti kruh in mleko ter ne morejo čakati več tednov in mesecev na sredstva," je izpostavil Sajovic.

Tržiški župan je precej kritičen do države kot lastnika Peka. "Če bi se v težavah znašel občinski javni zavod, bi se občina in župan čutila dolžna iskati rešitve, od države pa nimamo še nobenega signala, da bo pomagala," je zatrdil Sajovic in bil kritičen do odnosa države, ki bi lahko bolje pomagala delavcem v stiski. "Z ministrstva za gospodarstvo pa bi pričakoval klic, da bodo pomagali z iskanjem investitorjev, ko se bo prodajalo premoženje. Vendar ni ničesar. Ostali smo sami s stečajno upraviteljico in s pravnimi formalnimi postopki," je dejal Sajovic, ki pa vseeno ostaja optimist.

"Lani nam je uspelo, da se je število delovnih mest povečalo za 2,5 odstotka, kar pomeni okoli 70 novih delovnih mest. Zdaj smo dobili 84 novih brezposelnih, a mislim, da bomo v dveh letih znova tam, kjer smo bili," je še ocenil tržiški župan.

Foto: Borut Živulović/BoBo