Potapljači med 31. čistilno akcijo Blejskega jezera. Foto: Zajem zaslona/Televizija Slovenija/Bled Water Festival
Potapljači med 31. čistilno akcijo Blejskega jezera. Foto: Zajem zaslona/Televizija Slovenija/Bled Water Festival

Društvo za podvodne dejavnosti Bled je v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo, Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled organiziralo že 31. čistilno akcijo Blejskega jezera in njegovih brežin. Začela se je ob 10. uri, sodelujoči pa so na 26 različnih lokacijah okoli Blejskega jezera začeli pobirati odpadke in odstranjevati vsiljive tujerodne školjke potujoče trikotničarke, ki ogrožajo jezero in njegove prebivalce.

Na Bledu se je zbralo več kot 200 potapljačev, nekaj jih je sodelovalo na državni vaji podvodne reševalne službe, skoraj 100 pa pri čiščenju Blejskega jezera, je poročala Romana Erjavec za Radio Slovenija.

Reševalna akcija je potekala v Zaki, scenarij predvideva iskanje 12 pogrešanih s potopljene pletne in dvig avtomobila iz vode. "Vsako leto v jezeru iščemo najmanj enega ponesrečenca. Pred nekaj leti smo imeli tudi primer potopljenega avtomobila," pojasnjuje vodja vaje Meta Zupančič Jereb.

V grajskem kopališču je potekala čistilna akcija. "Ob tem, da očistimo podvodni svet, kar lahko delamo samo potapljači, opozarjamo, kako velik je preventivni pomen ekoloških akcij," je povedal Mitja Slavinec, predsednik Potapljaške zveze Slovenije.

Ljudje so po mnenju predsednika Društva za podvodne dejavnosti Bled Janeza Andrejca v zadnjih letih bolj ozaveščeni, a smeti se vseeno vedno najdejo, letos so jih sicer nabrali le 150 kilogramov. "Prebivalci Slovenije se vse bolj zavedajo pomena ustreznega ravnanja z odpadki, saj količina odpadkov, ki jih izvlečemo iz vode, vsakoletno upada. To nas izredno veseli, obenem pa se zavedamo, da se še vedno soočamo z izzivom odpadkov v okolju, zato je uporaba izdelkov iz biorazgradljivih materialov še vedno ključnega pomena," je po zaključku akcije povedal Samo Frantar iz Društva za podvodne dejavnosti Bled.

Kot so sporočili iz podjetja Spar Slovenija, ki podpira akcijo, so se ji tudi letos pridružili osnovnošolci, ki so med posebnimi delavnicami, ki jih zanje pripravljajo v društvu, pokazali ogromno zanimanja za spoznavanje in razumevanje ekosistema.

Čistilne akcije so se udeležili tudi minister za finance Klemen Boštjančič, blejski župan Anton Mežan in direktor Blejskega vodnega foruma Marko Gajić.

Čistilna akcija na Blejskem jezeru