V Moravčah bo vrata kmalu odprl nov dom starejših občanov. V sredo so položili temeljni kamen. Foto: Spletna stran občine Moravče
V Moravčah bo vrata kmalu odprl nov dom starejših občanov. V sredo so položili temeljni kamen. Foto: Spletna stran občine Moravče

Kot so sporočili iz Občine Moravče, je v zadnjem obdobju občinska uprava z županom Milanom Balažicem na čelu močno okrepila svoje napore, da bi končno začeli graditi. "Velika prizadevanja so rodila rezultat: smo na začetku gradnje moravškega doma starejših občanov. Takoj ko bodo podpisane še zadnje pogodbe, se bo gradnja tudi začela, zgradili bomo prostor in začeli izkop gradbene jame," so zapisali.

Vlagatelj in tudi izvajalec dejavnosti varovanja starejših občanov je domžalski medgeneracijski center. Vrednost naložbe ocenjujejo na sedem oz. osem milijonov evrov.

Dom je najprej namenjen občankam in občanom Moravč, ki imajo v tej občini stalno prebivališče. V tem smislu bodo iz drugih okoliških domov povabili svoje ljudi, da aktivno tretje obdobje življenja preživijo v novem domu.

Vsem varovancem bodo zagotovili pester družabni program, ki ga bodo pripravila moravška kulturna in druga društva. Prav tako bo novi dom starejših občanov ponudil na desetine novih delovnih mest, tako da se Moravčanom ne bo več treba vsak dan v službo voziti v bolj oddaljene kraje. Če ne bo večjih težav pri gradnji, na občini predvidevajo, da bo dom zgrajen v dobrem letu. Tudi če bodo zamude, bodo dom vsekakor dobili kar se da hitro, se je ob položitvi temeljnega kamena zavezal župan. Pri tem je omenil, da bodo za potrebe novega doma razširili Vegovo cesto, pred domom pa bodo zgradili novo parkirišče za okrog 80 avtomobilov.

Položitve temeljnega kamna sta se ob upoštevanju protikoronskih ukrepov med drugim udeležila evropska poslanka Ljudmila Novak in varuh pravic občanov Stanislav Ravnikar, so še dodali iz občine.